Als de abrikozen morgen bloeien van Jessica Soffer

 

`Er is een gezegde in het Arabisch: Bukra fil mish mish. ‘Als de abrikozen morgen bloeien.’ Of, in andere woorden, misschien morgen. Dat bleef ik maar denken. Morgen zou ik het doen, morgen.’

De veertienjarige Lorca kan urenlang door kookboeken bladeren, op zoek naar recepten voor haar moeder, die lange dagen maakt als chefkok. Lorca schrijft zich in voor de kooklessen van Iraaks-Joodse Victoria. Ze hoopt er masgouf te leren bereiden, het lievelingsgerecht van haar moeder, in een laatste poging de liefde van haar moeder te winnen en te voorkomen dat ze naar kostschool wordt gestuurd. Terwijl het ongelukkige meisje en de eenzame weduwe elkaar vinden in hun liefde voor de Iraakse keuken, beginnen ze te vermoeden dat ze misschien wel familie van elkaar zijn…

`Een boek om te verslinden, deze verrukkelijke roman over een innerlijke zoektocht. Soffer laat ons zien dat liefde alles kan overstijgen: cultuurgrenzen, leeftijd, oude wonden en nieuwe seizoenen. Een smakelijke debuutroman!’ Sarah McCoy, schrijfster van De bakkersdochter

`Een indringend debuut over de betekenis en invloed van familie (…) Niet alleen de liefde voor eten, ook de compassie en acceptatie maken dit tot zo’n mooie roman.’ Library Journal, Starred Review

`Een indringende en onontkoombare nieuwe stem. Soffers proza is zowel ingetogen als verfrissend, zowel scherp als muzikaal.’ Colum McCann, schrijver van Laat de aarde draaien

Jessica Soffer is in 1985 geboren in New York en woonde lange tijd in Costa Rica. Ze studeerde af in de Fine Arts en werkte als onderzoeksassistent voor Nicole Krauss. Momenteel geeft ze les aan het Connecticut College. Haar korte verhalen verschenen in Granta, Vogue en The New York Times.

Verschijnt juni 2015

Formaat 14 x 21,5

Omvang 336 pag.

ISBN paperback 978 94 9208 619 8

E-boek ISBN 978 94 9208 618 1

Vertaler Elvira Veenings

Prijs 19,95 euro

Jessica Soffer

Soffer Als de abrikozen omslag

17 gedachten over “Als de abrikozen morgen bloeien van Jessica Soffer

  1. Pingback: Als de abrikozen morgen bloeien

  2. Pingback: Winnaars Als de abrikozen morgen bloeien bekend | Uitgeverij Orlando

  3. Abrikozen gaan bij mij door de wortelsalade:

    250 gr wortels raspen
    1 appel in kleine stukjes snijden
    50 gr abrikozen in kleine stukjes snijden
    50 gr dadels in kleine stukjes snijden
    Dit alles door elkaar husselen en een dressing maken van:
    sap van 1 citroen
    flinke scheut (noten)olie
    1 eetlepel mosterd
    zout & peper

    Ik vind het heerlijk, maar mijn zoons griezelen ervan…

  4. Smoothie Abrikoos.

    – 200ml sinaasappelsap of vervang een gedeelte door yogurt
    – 150 gram fijngesneden abrikozen (bevroren)
    – evt. honing als je van zoet houdt.

    Doe al de ingrediënten in de blender en mix op hoge snelheid tot alles glad is.

  5. Mijn favoriete abrikozen recept is lekker snel en makkelijk en heerlijk met warm weer:

    Abrikozen Mango Smoothie

    4 abrikozen (zonder schil en zonder pit)
    2 mango’s (zonder schil en zonder pit)
    1 eetlepel honing
    1 kop yogurt
    4 of 5 ijsblokjes en extra om te serveren

    Doe alles in een blender. Mix in de pulsstand tot alles goed gemengd is.
    Serveer met extra ijsblokjes.

  6. Lekker en makkelijk als je snel iets bij de koffie wilt maken:
    400 gr appels, in kleine blokjes
    100 gr abrikozen, in kleine blokjes
    10 plakjes bladerdeeg , ontdooid
    suiker
    ei
    1 tl gemalen kaneel
    Meng de appels, abrikozen, kaneel en 30 gr suiker.
    Leg ong 3 el mengsel op een bladerdeegplakje ,bestrijk de randen met wat water en vouw diagoneel dicht. Druk even goed aan met een vork.
    Bestrijk ze met losgeklopt ei en bestrooi ze met wat suiker.
    Bak ze in ong 25 min op 200 graden goudbruin en gaar.

  7. Rijstepap met abrikozen: doe ¾ deel van de melk met de rijst in een pan en breng hetaan de kook. Kaneelstokjes in de melk leggen en op een heel laag vuurtje laten koken (met deksel op de pan).Roer iedere 10 minuten even in de pan en als de brei te dik wordt een scheut melk toevoegen en goed roeren. Na 40 minuten doe je de klein gesneden abrikozen erbij samen met de bruine suiker. Intussen rustig doorgaan met toevoegen van de melk totdat deze op is. Na ruim een uur het vuur uitzetten en de pap laten afkoelen. De kaneelstokjes verwijderen en klaar is kees.

  8. Heel simpel en erg lekker voor bij de koffie. Je maak een Cakebeslag en doe daar een flink aantal toe . Meng het door elkaar en bak de Abrikozencake .

  9. Abrikozen zijn heerlijk. Het allerlekkerste vind ik ze in een rijstgerecht.
    Nodig:
    300 gram Rijst
    500 gram Kipfilet
    150 ml curry kruidenketchup
    2 groene paprika
    800 gram Abrikozen op sap
    3 el azijn
    Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de kipfilet in stukken van ca. 5 cm. Besmeer de kipfilet met 2 el kruidenketchup. Maak de paprika schoon en snijd in stukken.
    Verhit de boter in een braadpan. Bak de kipfilet in ca. 3 min. rondom bruin. Bak de paprika ca. 2 min. mee. Laat de abrikozen uitlekken en vang het sap op. Voeg 150 ml abrikozensap (per 4 personen), azijn en de rest van de ketchup aan de kip toe. Laat het geheel ca. 10 min. onafgedekt sudderen. Warm de laatste minuut de abrikozen mee. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met de rijst.
    Eet smakelijk!

  10. verse abrikoos, doormidden snijden, pit eruit, beetje honing erin, kort onder de grill, toefje (?) dikke yoghurt en wat amandelschaafsel (indien zelf geschaafd, -kneusd of anderszins, anders achterwege laten)

    Als hapje tussendoor

  11. Mijn favoriete recept met abrikozen is een cake :

    dag van tevoren:
    Snijd het gedroogde fruit ( 1 kg) en de gekonfijte kersen( 150 gr), abrikozen(150 gr) en gember (150 gr) in kleine stukjes.
    Schep het gemengde gedroogde fruit, abrikozen, kersen, en gember in een grote kom door elkaar.
    Schenk de cognac(200 ml) erover, dek de kom af en laat dit een nacht intrekken.

    Cake
    Verwarm de oven voor tot 150 °C.

    Vet de springvorm in en bekleed de bodem en de randen met 2 lagen bakpapier.
    Doe suiker( 250 gr), olie (2 el) en eiwitten (3) in een kom en klop dit tot een glad geheel.
    Doe hierbij de amandelen ( klein handje) , marmelade ( 1 el) en sinaasappelsap ( 60 ml) .
    Roer het gedroogde fruitmengsel erdoor.
    Zeef bloem (250 gr), zelfrijzend bakmeel ( 60 gr) en specerijen (kaneel, kruidnagel, nootmuskaat) in een kom, schep het fruit erdoor.
    Schep het mengsel in de ingevette, beklede vorm, tik met de vorm op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
    Strijk de bovenkant van de cake glad met vochtige handen.
    Wikkel een paar lagen aluminium rond de buitenkant van de vorm om te voorkomen dat de buitenkant van de cake zal verbranden.
    Bak de taart 3 tot 3,5 uur in het midden van de oven.
    Laat de cake geheel afkoelen en breng het glazuurlaagje aan.
    Leg hierop het besuikerde fruit.

    Glazuur
    Klop alle ingrediënten tot een glad geheel.

    Fruitgarnering
    Bestrijk het fruit met een kwastje met eiwit, rol het door de suiker en laat het drogen.

  12. Kwarkflip met abrikozen

    200 g gedroogde abrikozen, 2 eetl. sinaasappellikeur, 2 eetl. water, 150 g chocoladebiscuits, verkruimeld, 450 g vruchtenkwark Perzik, 1 theel. kaneelpoeder, 4 coupes of hoge glazen.

    Wel de abrikozen in de sinaasappellikeur en het water. Halveer de abrikozen. Verdeel de helft van de koekkruimels over 4 coupes of glazen. Leg de helft van de abrikozen erop. Verdeel daarover de helft van de losgeklopte kwark. Herhaal deze laagjes en koel de desserts. Bestrooi ze voor het serveren met kaneelpoeder.

  13. Cous­cous met kip en abri­ko­zen

    Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi met de komijn, peper en zout. Laat even staan zodat de smaken kunnen intrekken. Snipper de ui en snijd de knoflook in plakjes. Verhit de olie in de braadpan. Bak de ui en knoflook lichtbruin. Voeg de kipblokjes toe en bak 1 min. mee. Snijd de abrikozen in reepjes. Schep de tomaten met het vocht en de abrikozen door het kipmengsel en laat het geheel nog 10 min. afgedekt sudderen.
    Bereid de couscous volgens de aanwijzigingen op de verpakking. Breng het kipmengsel op smaak met peper en zout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *