Uitgeverij Orlando

Miloe van Beek

Daar praten wij niet over

De erfenis van een oorlogsverleden

Een indringend verhaal over verstikkende familiegeheimen

De eigengereide Sacha Gerdes groeit in de jaren dertig op in een welvarend gezin in ’t Gooi. Haar vader, kunstschilder Ed Gerdes, ontwikkelt na de dramatische scheiding van Sacha’s moeder sympathie voor het nationaalsocialisme. Sacha wordt heen en weer geslingerd tussen de liefde voor haar vader en haar afschuw van de NSB, waarin hij een steeds prominentere rol gaat spelen. Ook al zwijgt de familie na de oorlog over Ed Gerdes en zijn werk, zijn ‘foute’ keuze zal Sacha haar leven lang blijven achtervolgen.

Sacha’s kleindochter Miloe van Beek had een moeizame relatie met haar grillige oma en besluit bijna twintig jaar na haar dood om niet alleen Sacha’s levensverhaal te reconstrueren, maar ook te onderzoeken in hoeverre dat haar en haar kinderen nog steeds beïnvloedt. Zo hoopt Miloe de schaamte te doorbreken die haar familie al generaties lang in zijn greep houdt.

Daar praten wij niet over: de erfenis van een oorlogsverleden is een indringend verhaal over verstikkende familiegeheimen en de zoektocht naar vergeving.

In de pers

‘Het onbenoembare benoemen, dat is wat ik als schrijver wil doen en als lezer wil lezen. Miloe van Beek heeft de moed dat te vertellen wat veel te lang onbesproken is gebleven. En ze heeft de gave nog verder te kijken dan die verhalen zelf. Want wat zegt de historie over ons? Miloe tilt de deken op die over haar familiegeschiedenis ligt en durft te kijken naar datgene waar anderen hun ogen voor sluiten. Op meeslepende wijze zet ze met dit boek het donkere in het licht.’ – Roos Schlikker

‘Beeldend geschreven en pijnlijk eerlijke familiegeschiedenis, die treffend laat zien hoe lang een beladen verleden kan doorwerken involgende generaties.’– Judith Koelemeijer

Specificaties
Uitvoering paperback
Formaat 14 x 21,5 cm
ISBN 978 94 93081 88 8
NUR 320
ISBN e-book 978 94 93081 89 5
Verschijnt eind mei 2021
Prijs € 21,99
224 pag.

Miloe van Beek - Daar praten wij niet over
Miloe van Beek

© Chris van Houts

Over deze auteur

Miloe van Beek (1974) studeerde journalistiek en Internationale Betrekkingen. Ze werkt als journalist voor onder andere FD Persoonlijk en Libelle, schreef het ondernemersboek Yes! I screwed up en was medeauteur van opvoedboek Van achter het behang tot over je oren. Daarnaast geeft ze schrijftrainingen en heeft ze een veelgelezen blog.
Website