Uitgeverij Orlando

Alexis Wright

Het boek van de zwaan

​‘Een van de belangrijkste Australische literaire romans.’ – Sydney Morning Herald

Alexis Wright situeert haar verhaal over Oblivia, die na een traumatische ervaring weigert te spreken, in een dystopisch Australië, waar de Aboriginals onder erbarmelijke omstandigheden leven in een omgeving die voorgoed is aangetast door de klimaatverandering.

Als tiener is een verloren gewaand meisje uit de holte van een eeuwenoude boom gered door Bella Donna van de Strijders, een oude witte vrouw die is gevlucht voor de klimaatrampen in Europa. Bella Donna bedenkt voor haar de naam Oblivia, anderen noemen het vreemde meisje Obscuria. De twee wonen op een oud, achtergelaten oorlogsschip in een vervuild drooggevallen moeras, waar Bella Donna historische en mythische verhalen vertelt over zwanen.

Afgeschermd van de rest van Australië door het leger en met traditionele leiders die van alles berooid zijn, maar vast willen houden aan oude waarden, is het moeras veranderd in ‘het alleronbekendste detentiekamp ter wereld’ voor inheemse Australiërs.

Wanneer Warren Finch, de eerste Aboriginal-president van Australië, met zijn charismatische imago het kamp aandoet, blijkt hij op zoek te zijn naar zijn ‘beloofde vrouw’. Hij ontvoert Oblivia, die hij als zijn first lady ver van de hoofdstad opsluit in een toren in een overstroomde en wetteloze stad in het zuiden, waar ze haar vlucht beraamt die in haar beleving samenvalt met de vrijheid van de zwanen.

In de pers

‘Rijk aan allegorie en symboliek laat dit uitzinnige, explosieve verhaal de mythen en legenden van talloze culturen samenvloeien in een dystopische nabije toekomst.’ – Booklist

‘Verteld in compact proza vol indringende beelden, belicht Wrights roman op zeer vaardige wijze het raciale en culturele beleid waarmee de inheemse bevolking van Australië wordt geconfronteerd. Een uitdagend en hartverscheurend verhaal.’ – Publishers Weekly

‘Een bitter, prachtig, tragisch boek.’ – Australian Book Review

‘Wright bezit een virtuoos talent voor het verweven van verhalen op talloze niveaus, van het letterlijke tot het metaforische, het folkloristische en het mythische. Het boek van de zwaan tilt dit alles – en vooral het laatste – naar nieuwe hoogten.’ – Sydney Review of Books

Specificaties
​Publicatie februari 2024
Paperback met flappen
320 pag.
Formaat 15 x 23 cm
NUR 302
ISBN 978 90 833757 0 0
€ 26,99
Oorspronkelijke titel The Swan Book
Vertaling Annelies Jorna en Ineke Lenting
Omslagontwerp Mariska Cock

 

 

 

 

Alexis Wright - Het boek van de zwaan
Alexis Wright

© foto Vincent Long

Over deze auteur
​Alexis Wright is lid van de Waanyi Nation, gelegen in de hooglanden bij de Noord-Australische Golf van Carpentaria, dat zich in 2020 onafhankelijk verklaarde. Met haar roman Carpentaria won ze de Miles Franklin Literary Award, de Victorian and Queensland Premiers’ Award en de Australian Literature Society Gold Medal. Wright bekleedde de Boisbouvier-leerstoel in de Australische literatuur aan de universiteit van Melbourne en werd benoemd tot Honorary Fellow aan de Australian Academy of the Humanities.