Burhan Sönmez

Istanbul Istanbul

Onder de oude straten en pleinen van Istanbul wachten vier gevangenen in hun cel tot ze door hun ondervragers worden opgehaald om te worden gemarteld. Om hun verstand niet te verliezen, vertellen de dokter, Demirtay de student, Kamo de barbier en oom Küheylan elkaar verhalen vol mededogen en humor. Het ingehouden gelach dat de sprookjesachtige vertellingen en raadsels bij hen oproepen is balsem voor hun ziel. Geleidelijk aan maken de ondergrondse vertellingen plaats voor bovengrondse verhalen, die steeds vaker de stad Istanbul tot onderwerp krijgen. Het bestaan in het bovengrondse Istanbul blijkt evenzeer in het teken van lijden en hoop te staan als het leven in de ondergrondse cellen.

Istanbul, Istanbul is een indrukwekkende, gelaagde roman over pijn en wreedheid, liefde en vriendschap, en de kracht van de menselijke verbeelding. Het werk van Burhan Sönmez werd in 2017 bekroond met de Disturbing the Peace Award van de Vaclav Havel Library Foundation en in 2018 met de European Bank Literature Prize.

In de pers:

‘Burhan Sönmez geeft een stem aan de stemlozen, stelt dat wat is vergeten centraal en brengt de verhalen van een land tot leven. Hij is een schrijver met passie, geheugen en een hart.’ – Elif Shafak, schrijver van De bastaard van Istanbul

‘Prachtig geschreven met inzicht en humor […]. Een universele roman over de mensheid: over pijn en wreedheid, liefde en vriendschap, dood en overleven,’ – Rosie Goldsmith, jury European Bank Literature Prize

Lees het interview met Burhan Sönmez door Froukje Santing/ Amnesty International

Specificaties:
Uitvoering paperback
272 pagina’s
Formaat 14 x 21,5 cm
ISBN 978 94 92086 86 0 
ISBN e-book 978 94 92086 87 7
Vertaald door René van Veen
Oorspronkelijke titel: Istanbul, Istanbul
Publicatie 4 oktober 2018
Prijs € 21,00

 

 

Burhan Sönmez Istanbul Istanbul

Luister hier naar de bespreking van Istanbul, Istanbul door Catherine Vuylsteke in het programma Pompidou

Burhan Sönmez

Over deze auteur:
Burhan Sönmez heeft inmiddels drie romans op zijn naam staan, waarvoor hij met diverse prijzen is onderscheiden. Zijn werk is in meer dan dertig talen vertaald.​ Sönmez is geboren in Turkije en spreekt van jongs af aan zowel Turks als Koerdisch. Na als jurist in Istanbul te hebben gewerkt, week hij om politieke redenen uit naar Engeland, waar hij zo’n tien jaar in ballingschap heeft geleefd. Inmiddels woont hij beurtelings in Cambridge en Istanbul. Hij heeft artikelen geschreven voor diverse kranten, zoals The GuardianDer SpiegelDie Zeit en La Repubblica, en hij doceert literatuur aan de Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Bovendien is hij bestuurslid van PEN International.

In 2017 is Burhan Sönmez onderscheiden met de Disturbing the Peace-prijs van de Vaclav Havel Library Foundation, die wordt toegekend aan schrijvers die gevaar lopen door hun werk.

In april 2018 werd hij onderscheiden met de European Bank Literature Prize. Lees meer>
Website

Print Friendly, PDF & Email