Uitgeverij Orlando

Burhan Sönmez

Labyrint

Boratin, een blueszanger die geprobeerd heeft zelfmoord te plegen door van de Bosporusbrug in Istanbul te springen, ontwaakt in het ziekenhuis. Hij is zijn geheugen kwijt en kan zich niet herinneren waarom hij een einde aan zijn leven wilde maken. Hij herinnert zich geen personen en zelfs niet de liedjes die hij zong. Hij herinnert zich alleen dingen die niets met hem te maken hebben. Hij weet dat het Ottomaanse rijk viel en dat de laatste sultan stierf, maar hij heeft geen idee wanneer. Hij herinnert zich oude beschavingen, terwijl het leven hem, als een labyrint, over verschillende wegen leidt. Zonder te weten of vergeten een vloek is of een zegen gaat hij op zoek naar een uitweg in een stad die net zo verloren lijkt als hijzelf.

Labyrint, net zo ingenieus geconstrueerd als de verhalen van Borges, neemt de lezer soepel mee in een stroom van verhalen, ideeën en vragen over identiteit en maatschappij.

In de pers

‘Een gedurfde en betoverende roman’ – The National

‘Provocerend en intelligent, leest als een koortsdroom.’ – The New York Times

‘Een filosofische meditatie over het geheugen en wat het betekent om zonder te leven […] toegankelijk en diepgaand, doet denken aan Albert Camus en Patrick Modiano […] dit is een boek dat ongetwijfeld in de geest van de lezer zal blijven hangen.’– Publishers Weekly

‘Sönmez neemt de lezer op briljante wijze mee. Hij gebruikt verhalen– anekdotes, fabels en geschiedenissen – om lessen te beschrijven die waardevol zijn om het leven te begrijpen.’ – Literary Review

Specificaties
Uitvoering hardcover
Formaat 12,5 x 20 cm
ISBN 978 94 93081 92 5
NUR 302
ISBN e-book 978 94 93081 93 2
Vertaald door Hanneke van der Heijden
Oorspronkelijke titel Labyrinth
Verschijnt mei 2021
Prijs € 5,-
160 pag.

.

Burhan Sönmez - Labyrint
Burhan Sönmez

Over deze auteur

Burhan Sönmez (1965) werkte als jurist in Istanbul voor hij om politieke redenen naar Engeland uitweek, waar hij tien jaar in ballingschap leefde. Zijn artikelen verschenen in internationale kranten als The Guardian, Der Spiegel en La Repubblica. Hij is bestuurslid van PEN International en schreef meerdere boeken, die wereldwijd in vertaling verschijnen. Eerder verschenen van hem Istanbul, Istanbul en De onschuldigen. Sönmez wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende hedendaagse Turkse schrijvers.
Website