Uitgeverij Orlando

Charlotte Perkins Gilman

Het gele behang en andere verhalen

Charlotte Perkins Gilman is beroemd geworden met haar klassieke, huiveringwekkende verhaal ‘Het gele behang’, dat is gebaseerd op haar eigen worsteling met een postnatale depressie. In het verhaal raakt een jonge moeder in de ban van het gele behangpatroon op haar kamer, waarin ze een verplichte rustkuur ondergaat, en verliest langzaam haar verstand. De publicatie van ‘Het gele behang’ in 1892 veroorzaakte grote opschudding in de literaire en medische wereld, en dreunt nog steeds lichtjes na.

Naast het titelverhaal bevat dit boek twaalf korte verhalen waarin Perkins Gilman op humoristische en scherpzinnige wijze de traditionele plaats van de vrouw in de maatschappij onderzoekt. Voor Perkins Gilman stond vast dat niet alleen vrouwen maar ook mannen en kinderen zouden profiteren van het doorbreken van de vaste rolpatronen. Leidraad in al haar verhalen is de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw.

In de pers:

‘Ik had nog nooit zoiets gelezen. Ik had geen idee dat het mogelijk was om in zo’n zuivere, onderkoelde stijl te schrijven; ik had geen idee dat het mogelijk was om zo te schrijven over onderdrukking, ziekte, waanzin, huwelijk.’ – Maggie O’Farrell in The Guardian

Specificaties
Uitvoering hardcover
Formaat 12,5 x 20 cm
ISBN 978 90 832067 5 2
NUR 302
ISBN e-book 978 90 832067 9 0
Oorspronkelijke titel The Yellow Wallpaper
Vertaald door Tjadine Stheeman
Publicatie maart 2022
Prijs € 21,99
160 pag.

Charlotte Perkins Gilman - Het gele behang en andere verhalen
Charlotte Perkins Gilman

Over deze auteur

Charlotte Perkins Gilman (1860-1935) was behalve schrijfster ook een prominent Amerikaans sociologe en feministe. Naast fictie en poëzie schreef ze essays over de sociaal-economische positie van de vrouw en gaf lezingen in binnen- en buitenland.