Uitgeverij Orlando

Djuna Barnes

Nachtwoud

Met een nawoord van Xandra Schutte

Iconische lesbische cultklassieker

Nachtwoud speelt zich af in Parijs, Berlijn en Wenen tijdens de decadente periode tussen de twee wereldoorlogen en ‘behoort tot die kleine groep boeken die op de een of andere manier een tijdperk weerspiegelen’, aldus de Times Literary Supplement.

In Nachtwoud vertelt Djuna Barnes de verhalen van een groep Amerikaanse expats en Europeanen in het Parijs van de jaren twintig van de vorige eeuw. Barnes vertelde zelf dat Nachtwoud was geschreven met haar eigen bloed ‘terwijl het nog stroomde’. Die stromende wond was de breuk na een acht jaar lange relatie met de liefde van haar leven, de kunstenares Thelma Wood. Nachtwoud is dan ook een van de eerste romans waarin homoseksualiteit openlijk beschreven wordt.

Sinds de publicatie in 1936 is Barnes’ meanderende tour de force een klassieker geworden van de modernistische literatuur.

In de pers

‘Nachtwoud is zijn eigen gecreëerde wereld, exotisch en vreemd, en het lezen ervan is als het drinken van wijn met een parel die oplost in het glas. Je hebt meer opgenomen dan je weet, en het zal zijn werk blijven doen.’ – Jeanette Winterson

‘Ik las met de pijnlijke intensiteit van een bezetene… Het verhaal van passie en verdriet, van ballingschap en eenzaamheid, sprak rechtstreeks tot mij, een jonge vrouw die [nooit] het gevoel had dat ze er helemaal bij hoorde… Een lofzang op de bezitlozen, de buitenbeentjes en degenen die te veel liefhebben.’ – Siri Hustvedt

Specificaties
Publicatie december 2024
Hardcover
Omvang 224 pag.
Formaat 12,5 X 20 Cm
NUR 302
ISBN 978 90 833757 9 3
Prijs € 23,99
Oorspronkelijke titel Nightwood
Vertaling Erik Bindervoet
Omslagontwerp Mariska Cock

Djuna Barnes - Nachtwoud

© foto Berenice Abbott

Over deze auteur
Djuna Barnes (1892–1982) was een Amerikaanse schrijfster en journaliste. Ze woonde in New York en reisde tussen de twee wereldoorlogen door Europa, met Parijs als standplaats, waar ze omging met James Joyce en Gertrude Stein. Haar bekendste roman is Nachtwoud (1936), dat ze schreef in het Engelse landhuis van Peggy Guggenheim.