Joan Anim-Addo, Deirdre Osborne en Kadija Sesay 

Dit is de canon

Dekoloniseer jouw boekenkast met deze 50 boeken

Met een voorwoord van Shantie Singh

Joan Anim-Addo, Deirdre Osborne en Kadija Sesay hebben een gedekoloniseerde leeslijst samengesteld die de brede en diverse ervaringen van mensen van diverse komaf en ras van over de hele wereld weerspiegelt.

Dit is de canon breekt met de veelal door witte mensen gedomineerde ‘verplichte leeslijst’ die de geaccepteerde norm is geworden en benadrukt krachtige stemmen en culturele perspectieven die hun plek op onze boekenplank opeisen.

Van literaire reuzen als Toni Morrison en Chinua Achebe tot minder bekende maar even belangrijke schrijvers als de Caribische schrijver Earl Lovelace of de aboriginal schrijver Alexis Wright; van Eileen Chang, Chimanda Ngozi Adichie en Buchi Emecheta tot G.V. Desani, de romans die in Dit is de canon worden aanbevolen zijn zowel meeslepend als lyrisch, innoverend en inspirerend.

De kracht van fictie is dat het lezers de mogelijkheid biedt om nieuwe werelden te ontdekken en kennis te maken met andere geloven of meningen. Dit is de canon biedt een veelzijdig perspectief op ons verleden, heden en toekomst, en is een boek dat het verdient om gelezen te worden door alle boekenliefhebbers – of ze nou bij een boekenclub zitten of liever alleen lezen, zichzelf willen onderwijzen of leraar zijn.

In de pers

‘Een vitale en actuele introductie tot enkele van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. Perfect samengesteld en gevuld met veel briljante literatuur.’ – Nikesh Shukla

‘De ultieme inleiding tot de postkoloniale literatuur voor wie de klassiekers en de pioniers op dit boeiende terrein wil begrijpen.’ – Symeon Brown

‘Addo, Osborne en Sesay laten een helder licht schijnen op krachtige stemmen en culturele perspectieven die een plek in onze boekenkast verdienen. omdat die anders simpelweg niet compleet is.’ – Shantie Singh

Specificaties
Publicatie juli 2023
Hardcover
352 pag.
14 x 21,5 cm
Nur 323
Isbn 978 90 832551 5 6
€ 24,99
Oorspronkelijke titel This is the Canon
Vertaling Jessica Brouwer en Pauline Onderwater
Omslagontwerp Joyce Zethof

Uitgave ism Oxfam Novib

Joan Anim-Addo - Dit is de canon
Joan Anim-Addo

Over deze auteur
Professor Joan Anim-Addo is geboren in Grenada. Ze is auteur, librettist, dichter, literair criticus en historicus. Ze is het Verenigd Koninkrijk de eerste zwarte professor in de literatuur. Ze is medeoprichter van het programma Black British Writing, samen met Deirdre Osborne, en ze geeft lezingen op universiteiten over de hele wereld.

Deirdre Osborne

Over deze auteur
De in Australië geboren Deirdre Osborne is Reader in Engelse Literatuur en Drama bij Goldsmiths en medeoprichter van de MA Black British Literature. Ze is Associate Editor bij Women’s Writing en werd in 2022 verkozen tot Honorary Fellow van de Royal Society of Literature.

Kadija Sesay

Over deze auteur
Kadija Sesay is een literaire activiste uit Sierra Leone. Ze studeerde West-Afrikaanse studies aan de Universiteit van Birmingham en werkte daarna als freelance journalist. Ze is de oprichter van SABLE LitMag en SABLE LitFest en werkt als serieredacteur bij Peepal Tree Press. Ze stelde diverse bloemlezingen samen en publiceert daarnaast poëzie, korte verhalen, essays en artikelen. Kadija Sesay is fellow van het George Bell Institute en van het Kennedy Arts Centre of Performance Arts Management. Momenteel is zij postgraduaatstudent aan de Universiteit van Brighton.