Joan Anim-Addo

Dit is de canon

Met deze 50 boeken dekoloniseer je jouw boekenkast

Joan Anim-Addo, Deirdre Osborne en Kadija Sesay hebben een gedekoloniseerde leeslijst samengesteld die de brede en diverse ervaringen van mensen van diverse komaf en ras van over de hele wereld weerspiegelt.

Dit is de canon breekt met de veelal door witte mensen gedomineerde ‘verplichte leeslijst’ die de geaccepteerde norm is geworden en benadrukt krachtige stemmen en culturele perspectieven die hun plek op onze boekenplank opeisen.

Van literaire reuzen als Toni Morrison en Chinua Achebe tot minder bekende maar even belangrijke schrijvers als de Caribische schrijver Earl Lovelace of de aboriginal schrijver Alexis Wright; van Eileen Chang, Chimanda Ngozi Adichie en Buchi Emecheta tot G.V. Desani, de romans die in Dit is de canon worden aanbevolen zijn zowel meeslepend als lyrisch, innoverend en inspirerend.

De kracht van fictie is dat het lezers de mogelijkheid biedt om nieuwe werelden te ontdekken en kennis te maken met andere geloven of meningen. Dit is de canon biedt een veelzijdig perspectief op ons verleden, heden en toekomst, en is een boek dat het verdient om gelezen te worden door alle boekenliefhebbers – of ze nou bij een boekenclub zitten of liever alleen lezen, zichzelf willen onderwijzen of leraar zijn.

In de pers

‘Een vitale en actuele introductie tot enkele van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. Perfect samengesteld en gevuld met veel briljante literatuur.’ – Nikesh Shukla

‘De ultieme inleiding tot de postkoloniale literatuur voor wie de klassiekers en de pioniers op dit boeiende terrein wil begrijpen.’ – Symeon Brown

Specificaties
Publicatie augustus 2023
Hardcover
352 pag.
13 x 18 cm
Nur 323
Isbn 978 90 832551 5 6
€ 24,99
Oorspronkelijke titel This is the canon
Vertaling Jacqueline Smit
Omslagontwerp Joyce Zethof

Joan Anim-Addo - Dit is de canon
Joan Anim-Addo

Over deze auteur
Professor Joan Anim-Addo is geboren in Grenada. Ze is auteur, librettist, dichter, literair criticus en historicus. Ze is het Verenigd Koninkrijk de eerste zwarte professor in de literatuur. Ze is medeoprichter van het programma Black British Writing, samen met Deirdre Osborne, en ze geeft lezingen op universiteiten over de hele wereld.

Terug