Uitgeverij Orlando

Jonny Thomson

Minifilosofie

Een klein boek met grote ideeën

Mini-essays over de ideeën van Plato, Nietzsche, Arendt, Murdoch, De Beauvoir en vele anderen

Waarom houden mensen van griezelfilms? Kunnen we erop gokken dat God bestaat? Waarom vinden we pijn lang niet zo fijn als plezier? En wanneer houdt een eend op een eend te zijn? Minifilosofie is een boeiende staalkaart van de antwoorden op tal van levensvragen, gegeven door heel wat grote geesten uit de geschiedenis van de mensheid en nog altijd relevant.

Wat zegt Camus over rebellie? Wat vindt Montagne van memento mori? En wat stelt Fanon over zwart existentialisme? Docent filosofie Jonny Thomson doet Sun Tzu’s strategie bij bordspellen uit de doeken, vat Freuds ideeën over onze ‘doodsdrift’ samen, vertelt waarom De Beauvoir het moederinstinct als een mythe beschouwde, legt uit dat je als je een gezellige avond wilde hebben Schopenhauer beter niet kon uitnodigen en trakteert ons op nog veel meer dat onze kennis verrijkt (en ons op andere gedachten kan brengen).

‘Het pakkende, intelligente en zeer leerzame Minifilosofie bevat uiteenlopende voorproefjes van de wijsgerige denkbeelden over het bestaan, de geest en de wereld om ons heen. Stuk voor stuk voedzame hapjes filosofie die de eetlust aanwakkeren.’ – David Mitchell

Specificaties
Uitvoering hardcover
Formaat 15 x 15 cm
ISBN 978 90 832067 6 9
NUR 730
Oorspronkelijke titel Mini Philosophy
Vertaald door René van Veen
Publicatie maart 2022
Prijs € 20,00
304 pag.

Jonny Thomson - Minifilosofie
Jonny Thomson - Minifilosofie

Foto © Tanya Sadowski

Over deze auteur
Jonny Thomson doceert filosofie aan Oxford University en onderhoudt het populaire Instagram-account Mini Philosopy (@philosopyminis) waar hij uiteenlopende filosofische ideeën bespreekt door middel van korte, humoristische en provocatieve posts.