Leesclubvragen

 1. Naar welke verbintenis of welke relatie denk je dat de titel verwijst? Waar in de roman herken je voor het eerst deze betekenis?
 2. Hoe is de relatie tussen Rachel en haar moeder? In hoofdstuk 1 zegt Rachel: ‘Misschien vond mijn moeder dat wel het vervelendst. Ik leek op haar. Ik vroeg me onwillekeurig af of dat voor sommige vrouwen de allerergste zonde was.’ Over welke gelijkenis heeft ze het hier? Analyseer de relatie van Rachel met haar moeder, van Rachel met haar stiefkinderen, en van Rachel met andere vrouwen om haar heen. Zet vervolgens die relaties af tegen de relatie met haar zoon Camille.
 3. Hoe zit het met de verschillende krachten op het eiland in het boek? Bespreek bijvoorbeeld mentale kracht en wilskracht, fysieke en financiële macht. Is er nog sprake van andere krachten?
 4. Op welke manier is identiteit van belang in dit boek? Hoe verhouden religie, afkomst en klasse zich hiertoe?
 5. Een belangrijk thema in deze roman is het weer en de natuurlijke wereld. Bespreek de gelijkenissen en verschillen tussen hoe de hoofdpersonen dit zien. Hoe zien de hoofdpersonages de regen en de hitte? Maak een vergelijking tussen hoe het weer het leven in Parijs en het leven op St. Thomas beïnvloedt.
 6. Welke voorbeelden van verboden liefde zijn er in deze roman? Waarom wordt de liefde tussen Rachel en Frederic niet geaccepteerd? Begrijp je waarom Rachel het later niet eens is met de relatie van haar zoon met iemand uit haar huishouden, terwijl ze zelf zo’n goede band had met Adelle en Jestine?
 7. De mystieke wereld speelt een grote rol op het eiland St.Thomas en de personages geloven in spreuken, geesten en kruiden om emotionele en fysieke klachten tegen te gaan. Kun je uitleggen hoe het geloof in deze mystieke krachten op St.Thomas verschilt van Parijs? Waar wordt het duidelijk dat het mystieke zich scheidt van de Joodse traditie?
 8. Bespreek de relatie tussen Madame Halevy en Camille. Hij is zeer geïnteresseerd in haar en haar verhalen. Waarom denk je?
 9. Wat weet je nu over de slavernijgeschiedenis van St.Thomas? Wat vind je: kan er een oprechte vriendschap ontstaan tussen twee mensen waarbij een persoon meer macht heeft dan de andere?
 10. Bespreek hoe Rachel, Lydia en andere vrouwen in dit boek de vrouwen die hen voorgingen zien. Hoe beïnvloedt de manier waarop Rachel Madame Petit ziet de opvoeding van haar eigen kinderen?
 11. In dit boek zijn er veel personages, zowel mannen als vrouwen, die buitenechtelijke kinderen hebben die niet geaccepteerd worden of zelfs achtergelaten worden. Bespreek de verschillende manieren waarop familie eruitziet in dit boek. Was het een verrassing voor je wie Aaron en Jestine bleken te zijn?
 12. Op het eind vertelt Alice Hoffman hoe ze op het verhaal van Pissarro’s moeder kwam. Heeft het feit dat dit verhaal gebaseerd is op waargebeurde verhalen je mening over het boek beïnvloed?

 

TIP: Kijk ook bij de online lezerscommunity HEBBAN naar hun leesclub over De verbintenis van tegenpolen van Alice Hoffman!

De verbintenis van tegenpolen

Rachel, die aan het begin van de 19e eeuw opgroeit op het idyllische Saint Thomas in de Cariben, droomt van een leven in het verre Parijs. Maar Rachel is niet de baas over haar eigen leven. Ze wordt uitgehuwelijkt aan een weduwnaar met drie kinderen om de zaak van haar vader te redden. Als haar man plotseling overlijdt, neemt Rachel haar leven in eigen hand en begint een hartstochtelijke verhouding. Dat leidt tot een schandaal dat haar hele familie treft, óók haar lievelingszoon, die een van de grootste kunstenaars van Frankrijk zal worden: Camille Pissarro.
De verbintenis van tegenpolen, een historische roman die zich afspeelt in een wereld van bijna onvoorstelbare schoonheid, toont Alice Hoffman op de top van haar geweldige kunnen.
 
IN DE PERS:
‘Een schaduwvrouw, een gestolen kind, dwalende ogen, verborgen registers – en nog veel meer – vormen de schakels tussen de Joodse gemeenschap op een paradijselijk eiland in West-Indië. Aan deze achtergrond voegt Hoffman een historisch personage toe: Rachel Manzana Pomié, de Creoolse moeder van de impressionistische schilder Camille Pissarro (…) Ritmisch proza, prachtig uitgewerkte folklore en historische verwijzingen, en Hoffmans sterk overtuigende personages (vooral degenen die bereid zijn om “alles te doen voor de liefde”) maken dit tot een heerlijke roman.’ — Kirkus Reviews
.
‘Een schitterend, Marquez-achtig verhaal.’ – O, The Oprah Magazine
.
‘Passie en vooroordeel (…) Een van de beste romans over het huwelijk, niet in de minste plaats omdat de tegenpolen uit de titel niet alleen geslacht betreffen, maar ook ras, afkomst en religie. Er zit zoveel in dit boek dat het twee keer zo dik had kunnen zijn. Het vertelt ons dat het huwelijk een raadsel is dat gebaseerd is op liefde, en niet op conventies of geld. Of je dat nu gelooft of niet, het effect is net zo bedwelmend als de beste rum van het eiland.’ – The Independent
.
‘Een hoofdpersoon om onmiddellijk in je hart te sluiten (…) Alice Hoffman legt een sluier van mythen en sprookjes over haar verhalen, en ook deze keer zorgt dat voor een dromerige nevel over alle gebeurtenissen. De verbintenis van tegenpolen is een sterke, beeldende roman over familiebanden en het verlangen je vleugels uit te slaan en grenzen te slechten.’ – Susan Smit in Happinez