Leesclubvragen

  1. Alice Hoffman combineert het natuurlijke met het bovennatuurlijke: magie is zelfs te vinden in een buitenwijk. Denk je dat Alice Hoffman in haar romans wil laten zien dat magie en mysterie overal te vinden zijn?
  2. Hoe kun je de relatie tussen Sally en Gillian beschrijven? En de relatie tussen Kylie en Antonia? Zijn er verschillen of overeenkomsten?
  3. Snap je dat Sally en Gillian weg wilden vluchten van het vreemde leven van hun tantes en op zoek waren naar een wat ‘normaler’ leven?
  4. In Magische praktijken kunnen de personages hun verleden nooit achter zich laten, het speelt altijd weer op. Is de vrije wil in Magische praktijken ondergeschikt aan het lot?
  5. Magische praktijken zit vol humor. Wat vond jij een grappig gedeelte uit het boek?
  6. Wat vind je van de verdeling van de roman in vier verschillende delen? Vind je dat de titels erbij passen? Als je ze zou moeten aanpassen, wat zou je ervan maken?
  7. Heb je andere romans van Alice Hoffman gelezen? Welke overeenkomsten en verschillen zie je met Magische praktijken? Of heeft dit boek je geïnspireerd om ook andere boeken van Alice Hoffman te lezen?

Magische Praktijken

‘Er is een aantal dingen die Sally Owens zeker weet: Gooi gemorst zout altijd over je linkerschouder. Zet rozemarijn bij het tuinhek. Doe peper door de aardappelpuree. Plant rozen en lavendel, die brengen geluk. Word verliefd als je de kans krijgt.’ Nadat hun ouders zijn verongelukt, worden de zusjes Gillian en Sally Owens opgevoed door hun wereldvreemde tantes, die magische krachten bezitten. Eenmaal volwassen gaan de zusjes ieder hun eigen weg. Vele jaren zijn verstreken als op een dag Gillian voor Sally’s huis stopt, met achter in haar auto het lijk van haar minnaar, James. Ze begraven zijn lichaam onder de seringen in de tuin, maar de geest van James blijft rondspoken. Uit angst dat het lijk wordt ontdekt, doen Gillian en Sally een beroep op de magische praktijken van hun tantes. Magische praktijken is een heerlijke roman over magie en echte liefde, over familie en dagelijkse betoveringen. Het boek werd verfilmd met Sandra Bullock en Nicole Kidman in de hoofdrollen. In 2019 verschijnt bij Orlando de vertaling van Rules of magic (Magische regels), over het verhaal dat voorafgaat aan Magische praktijken

IN DE PERS:
‘Een mooi, ontroerend boek over hartenwensen en de kracht van liefde.’ – Denver Post

‘Betoverend en met veel humor verteld verhaal. Alice Hoffmans kenmerkende schrijfstijl is optimistisch, levendig en adembenemend.’ – The New York Times Book Review

‘Prachtig… Magische praktijken is een van haar beste boeken. Op elke pagina laat Hoffman zien hoe mooi het dagelijks leven, alsof aangeraakt met een toverstaf, eigenlijk is.’ – Newsweek

‘Zeer pakkend verhaal waarin het bovennatuurlijke moeiteloos wordt afgewisseld met het alledaagse.’ – NBD Biblion