Leesclubvragen

 1. We leren dat de ‘magische regels’ zijn: Schaad niemand; Wat je geeft zal in drievoud bij je terugkomen en Word verliefd zo vaak je kunt. Volgen Franny, Jet en Vincent deze regels? Wat gebeurd er als ze de regels breken? Naar welke regels leef jij?
 2. Let op de deeltitels. Wat voegen zij toe aan de verhaallijn. Waarom denk je dat de auteur voor deze deeltitels heeft gekozen?
 3. Wanneer Franny, Jet en Vincent voor het eerst bij tante Isabelle op bezoek gaan, vertelt zij hen een verhaal over nicht Maggie, die in een konijn is veranderd. Ze waarschuwt hen dat dit gebeurt als je jezelf verloochent. Ieder van hen is ervan overtuigd dat dit verhaal speciaal voor hem/haar geldt. Hoe interpreteren ze het op verschillende wijze? Waarom denk je dat Isabelle dit verhaal heeft verteld?
 4. Als je de roman Magische praktijken van Alice Hoffman hebt gelezen, weet je al dat een van de voorouder van de Owens, Maria, een vloek heeft uitgesproken die ervoor zorgt dat alle mannen die verliefd worden op een lid van de Owens-familie vroegtijdig overlijdt. In Magische regels ontdekken we het geheim dat ze allemaal ‘ afstammelingen zijn van een heksenjager en een heks’. Wat wordt er onthuld over Maria’s liefdesaffaire? Helpt het je de reden achter de vloek te begrijpen?
 5. Frances lijkt het meest met de vloek te worstelen, zelfs met haar ‘Maagd der Doornen’-reputatie. Waarom is dat zo? Waarom denk je kan zij de liefde niet omarmen zoals haar broer en zus wel doen?
 6. Vergeving wordt al snel een groot thema in de roman. Nadat hun ouders overlijden ontwikkelt Jet een diepe zelfhaat. Het wantrouwen tussen Franny en Haylin groeit alleen maar na het incident bij Turtle Pond, en zijn geheimen drukken zwaar op Vincent. Bespreek hoe de personages omgaan met hun conflicten en of ze wel of niet in staat zijn hun problemen te verwerken.
 7. Vincents muziek heeft iets magisch. Het publiek lijkt betoverd door zijn optredens, zelfs al in het begin in de tuin van Isabelle. Zijn lied, `I walk at night’, lijkt het verleden en de toekomst te vertellen, als een voorspelling. Bespreek welke zinnen jouw favoriet zijn. Viel je op dat sommige zinnen toekomstige gebeurtenissen voorspelden? Waar verwijst de songtekst naar? Als hij zegt: ‘Ik liep in de nacht, met vechterskracht’, wat denk je dan dat hij bedoelt?
 8. Op een zomerse avond, als hij zijn hond uitlaat, belandt Vincent in de Stonewall-rellen, die vaak gezien worden als het begin van de homorechtenbeweging in de Verenigde Staten. Wat weet jij van deze historische gebeurtenis? Denk je dat dit hem heeft veranderd? Hoe verhouden deze rellen zich tot de trip naar Californië van Vincent en William tijdens de ‘Summer of Love’?
 9. Ook Jet wandelt door een historische gebeurtenis in Central Park op paaszondag 1967. Ze slikt per ongeluk LSD en verdrinkt bijna in het meertje. Wat bracht Jet tot dit moment? Beschouw je dit als haar dieptepunt? Wanneer ze Raphael ontmoet, is dat het begin van haar herstel. Hoe helpt hun liefde haar erbovenop te komen, en hoe verschilt dit van haar relatie met Levi?
 10. Wanneer Vincent en William April opzoeken in Californië, merkt zij op: ‘Het lot is wat je er zelf van maakt […]Je kunt er het beste van maken of je tevreden stellen met wat het van jou maakt.’ Hoe bepalen de personages hun eigen lotsbestemming in deze roman die zo vaak geleidt lijkt te worden door het lot? Hoe is dit advies van toepassing op Aprils eigen leven?
 11. Vincents lot verandert wanneer hij wordt opgeroepen voor dienstplicht, om te gaan vechten in Vietnam, destijds de meest controversiële en onpopulaire oorlog van de Verenigde Staten. Vind je dat de zussen een juiste beslissing hebben genomen door hem het land uit te smokkelen? Wat zou jij hebben gedaan als jij of een geliefde werd opgeroepen?
 12. Als Haylin, Franny’s grote liefde, overlijdt aan kanker, vraagt zij haar zus: ‘Hoe kan ik ooit weer van iemand houden?’ Natuurlijk vormen Sally en Gillian Owens, die recentelijk wees zijn geworden, het antwoord op die vraag. Echter, dit is een terugkerend onderwerp in de roman. Hoe vinden de personages de moed om meer in plaats van minder lief te hebben, in een familie waar liefde verlies met zich meebrengt?

(met dank aan Simon & Schuster, New York)

 

Magische regels

Iedereen heeft een beetje magie nodig in het leven 

Voor de familie Owens is de liefde een vloek, die 300 jaar geleden begon toen Maria Owens werd beschuldigd van hekserij omdat ze verliefd was geworden op de verkeerde man.
Midden jaren zestig in het twintigste eeuwse New York weet Susanna Owens dat haar drie kinderen uniek zijn, en ze stelt strenge regels op: niet wandelen bij maanlicht, geen rode schoenen of zwarte kleding dragen, geen katten, geen kraaien, geen kaarsen, geen boeken over magie. En het allerbelangrijkste: nooit, maar dan ook nooit verliefd worden.
Ondanks de waarschuwing die al eeuwen door de familie wordt overgeleverd – ‘weet dat liefde een vloek is voor onze familie’ – streven Franny, Jet en Vincent er alledrie naar om de ware liefde te vinden.

Magische regels is een betoverende roman die ons eraan herinnert dat je alleen waarlijk mens kunt zijn door trouw te blijven aan jezelf.

In de pers:
‘Een heerlijke voorloper op Magische praktijken, waarin twee zussen en een broer zowel de kracht als de vloek van magie ontdekken. Hoffmans coming-of-ageverhaal zit boordevol historische verwijzingen naar de eerste heksenvervolgingen.‘ – Publishers Weekly Starred Review