Leesclubvragen

 1. Zou jij gaan als je een brief kreeg van een oude vriend(in) waarin je gevraagd word om bij haar op een cacaoplantage in Fiji te komen wonen?
 2. Anne Ostby schrijft heel eerlijk over leeftijd en ouderdom, en wat dat met vrouwen doet. Wat vind je van daarvan? Speelt cultuur een rol in hoe vrouwen tegen ouderdom aan kijken?
 3. Kat, Sina, Ingrid, Lisbeth en Maya hebben uitgesproken persoonlijkheden. Met welke van de vijf kun jij je het meest identificeren? Leg uit.
 4. Ateca is het ‘Griekse koor’ van het verhaal. Hebben haar oprechte gebeden en levendige dromen bijgedragen aan je leeservaring?
 5. De vriendschappen tussen de personages in dit boek is ingewikkeld maar ook inspirerend. Zou jij zelf kunnen samenleven of samenwerken met je vier beste vrienden?
 6. Gezien haar gezondheidsproblemen neemt Maya van de vriendinnen het grootste risico. Vind je dat de voordelen opwegen tegen de nadelen? Is haar kwaliteit van leven beter dan als ze thuis was gebleven?
 7. Ben je het ermee eens dat Kat Maya’s ziekte geheimhoudt? Wat zou jij doen?
 8. Vind je dat Sina er het juiste aan doet door Lisbeth te vertellen wie de vader van Armand is? Hoe heeft dat hun vriendschap veranderd?
 9. Het bezoek van Armand is een belangrijk moment in het verhaal. Kun je de betekenis van zijn komst, en van zijn vertrek, uiteggen?
 10. Fiji is in het verhaal meer een soort personage dan een achtergrond. Raakte je geïnspireerd om naar Fiji af te reizen door dit boek?
 11. Als een reis naar Fiji er niet in zit, heeft het boek je geïnspireerd om op een of andere manier uit je comfort zone te stappen?
 12. Hoeveel chocola heb je gegeten – of wilde je eten –  tijdens het lezen van dit boek?
 1.  

Momenten van geluk

Een verhaal over vriendschap, hoop en chocola

Vijf zestigplus vriendinnen besluiten samen op een cacaoplantage op de Fiji-eilanden te gaan wonen, waar ze niet alleen een chocoladebedrijf beginnen maar ook zichzelf terugvinden.

‘Ik heb mijn voeten op Fijische bodem gezet en ik ben van plan hier tot de laatste zonsondergang te blijven. Wat dacht je ervan om hierheen te komen? Alles achter te laten wat je tegenhoudt!’
Kat is kort geleden weduwe geworden en vraagt in een brief aan vier vriendinnen hun huis in het koude Noorwegen achter te laten en de ijskrabbers en diepvriesmaaltijden te verruilen voor een tropische bries en een azuurblauwe oceaan. Vlak voor hun pensioengerechtigde leeftijd worden Sina, Lisbeth, Ingrid en Maya gelokt door Kats idee om bij haar op Fiji te komen wonen, waar zij een cacaoplantage heeft. De vrouwen hebben ieder hun eigen problemen (relaties, kinderen, werk, financiën, gezondheid) en geheimen, maar samen vinden ze een nieuw doel: het maken van chocolade – bitterzoete, roomzachte momenten van geluk.

Momenten van geluk is een verhaal over vriendschap, hoop en chocolade, dat het vertrouwen herstelt in vriendschappen, in tweede kansen, en de noodzaak van zoetheid.

In de pers:

‘Diepgaand (…) zowel bitter als zoet is dit een heerlijk verhaal.’ – Booklist

‘Een verrukkelijk verhaal over vriendschap tussen vrouwen.’ – Kirkus Reviews

‘Een humoristische, warme roman over vriendschap en tweede kansen (…) De setting op Fiji is prachtig, maar de echte eye-opener is de houding van de eilanders ten opzichte van ouder worden en een zinvol leven.’  Saga magazin