Leesclubvragen

  1. Wat vind je van de structuur van de verhaallijn met betrekking tot de twee branden? Welk effect heeft de brand op de hoofdpersonages en op de mensen van Manhattan en Brooklyn?
  2. Hoe beïnvloedt Raymond Morris de manier waarop Coralie haar vader en hun wereld ziet? Waarom vertelt Coralie niks aan Maureen over het feit dat ze ’s nachts gaat zwemmen en de seksuele uitbuiting door haar vader? Denk je dat Maureen Coralie had kunnen beschermen als ze het wel had geweten?
  3. Eddie zegt dat je het verleden met je meedraagt en je toekomst laat bepalen totdat je besluit het verleden los te laten. Vind je dat Eddie zelf zijn verleden echt heeft losgelaten? Stond je achter zijn besluit om bij zijn vader weg te gaan?
  4. Waarom moet Eddie het mysterie van de verdwijning van Hannah Weiss oplossen?
  5. Vind jij Coralie moedig? Kun je voorbeelden geven van situaties waarin ze tegen haar vader in gaat, en situaties waarin ze toegeeft aan zijn wil? Vindt ze zichzelf moedig?
  6. Coralie is erg nieuwsgierig. Maakt dat haar situatie beter of slechter? Vind je haar naïef?
  7. De auteur laat dromen meerdere keren terugkomen in het verhaal. Wat voor sfeer creëert dat? Hoe geven de dromen van Coralie en van Eddie hun innerlijk weer en op wat voor manier verbinden de dromen hen aan het verleden en aan de toekomst?
  8. Professor Sardie en Abraham Hochman doen zich voor als iets dat ze niet zijn. Vind je dat ze een te hoge dunk van zichzelf hebben? Wat vind je van hun misleidingen?
  9. Waarom koos Maureen ervoor om bij Coralie en de professor te blijven ondanks de manier waarop hij haar behandelt? Wat zijn de belangrijkste lessen die ze Coralie leert?
  10. Op welke manier spelen dieren een rol in het boek? Waarom redt Coralie de schildpadden? Begrijp je het symbolisme van de forel die Eddie niet kan doden? Weet je nog andere voorbeelden waarbij dieren iets over een personage duidelijk maken?
  11. De auteur schetst een beeld van New York van snelle ontwikkelingen en grote veranderingen. Welke historische ontwikkelingen spraken het meest tot je verbeelding? Als je in New York bent geweest, vond je het lastig om je in te beelden hoe de stad eruitzag in het begin van de 20eeeuw?

Museum van zonderlinge zaken

New York, Coney Island, 1911: de twaalfjarige Coralie treedt op in haar vaders sinistere rariteitenshow als de Meermin. Op een avond, als ze zwemt in de rivier de Hudson, stuit ze op een aantrekkelijke jongen die in het bos in het maanlicht bomen aan het fotograferen is.

Eddie Cohen, een Russische immigrant uit de Lower East Side, fotografeert de verwoesting na de beruchte brand in de Triangle-overhemdenfabriek, waarbij 147 jonge naaisters om het leven kwamen, en raakt vervolgens verstrikt in het mysterie van de verdwijning van een jonge vrouw en de discussie tussen fabriekseigenaren en arbeiders.

Alice Hoffman voegt de voor haar kenmerkende magie, romantiek en meesterlijke vertelkunst samen om Coralie en Eddie te verenigen in een zinderend verhaal over jonge liefde in roerige tijden.