Leesclubvragen

 1. Wat verwachtte je na het lezen van de eerste zin van het boek? Wat bedoelt Mary daar eigenlijk mee?
 2. Waarom vindt Mary het leuk om op fossielen te jagen? Wat is het verschil met Elizabeth hierin?
 3. Omschrijf de relatie tussen Mary en Elizabeth. Is het een relatie als zussen, als moeder en dochter, of lijkt het ergens anders op?
 4. Mary zegt dat ze de vrijheid die ze heeft als oude vrijster zonder mannen om zich heen fijn vindt. Waarom denk je? Wat betekent ‘vrijheid’ in die tijd voor een vrouw?
 5. Hoe komt religie in de roman naar voren en wat betekent dit voor Elizabeth en Mary?
 6. Welke invloed heeft ‘de wil van God’ op het fossielen zoeken?
 7. Waarom zijn de mannen in het boek de fossielen `verzamelaars’ en de vrouwen fossielen `jagers’? Welk punt wil Chevalier hiermee maken?
 8. Mary en Elizabeth hebben allebei redenen om te denken dat ze zelf fossielen zullen worden. Wat bedoelen ze daarmee?
 9. Hoe komt Kolonel Birch tussen de vrouwen in te staan? Wat is zijn motief? Vind je hem een goede man?
 10. Welke van de twee vrouwen heeft de ander meer nodig en waarom?
 11. Waarom gaat Elizabeth naar Londen en wat wil ze daar bereiken?
 12. Waar wordt op gedoeld als Mary zegt dat ze nog nooit zo gelukkig is geweest als tijdens haar tijd op Unity?
 13. Wanneer Mary een bepaald soort fossiel aan Cuvier verkoopt zegt Mam dat ze een verzamelaar is geworden in plaats van een jager. Snap je wat ermee bedoeld wordt? Ben je het ermee eens?
 14. Wanneer Elizabeth thuiskomt zegt Mary dat ze is veranderd. Wat is er gebeurd waardoor ze is veranderd?
 15. Bespreek het einde van het boek.
 16. Heb je al eerder boeken van Tracy Chevalier gelezen? Welke gelijkenissen en verschillen vallen je op?

Opmerkelijke schepsels

Wanneer Mary Anning in de rotsen aan de zuidkust van Engeland fossielen vindt van een onbekende dinosaurus, zet ze de wetenschappelijke wereld op zijn kop. De vondst stelt ideeën over de schepping van de aarde aan de kaak en wakkert het debat aan over de oorsprong van de mens. Maar in de academische wereld van de vroeg negentiende-eeuw waar mannen de dienst uitmaken, krijgt Mary al snel een dienstbare rol opgedrongen en wordt ze geconfronteerd met vooroordelen, roddels, en een gebroken hart.

Gelukkig vindt Mary een onverwachte medestandster in de intelligente Elizabeth Philpot, een vrijgezelle dame uit de middenklasse die ook in de ban is van fossielen. In hun relatie weten ze een broos evenwicht te vinden tussen heftige loyaliteit en nauwelijks onderdrukte afgunst. Ondanks de verschillen in leeftijd en achtergrond komen Mary en Elizabeth tot de ontdekking dat vriendschap hun sterkste wapen is in de strijd om erkenning.

Opmerkelijke schepsels is de schitterende nieuwe roman van Tracy Chevalier over een vrouw die met haar talent klasse en gender weet te overstijgen en uiteindelijk een paar van de belangrijkste ontdekkingen doet uit de negentiende eeuw. Bovenal is het een onthullend portret over de complexiteit en veerkracht van een vriendschap tussen vrouwen.