Uitgeverij Orlando

Margaret Atwood

Penelope – De mythe van de vrouw van Odysseus

Een meeslepende hervertelling van de mythe van Odysseus en Penelope

In de Odyssee van Homerus wordt Penelope, de vrouw van Odysseus en nicht van de beeldschone Helena van Troje, vereeuwigd als toegewijde echtgenote. Ze staat er twintig jaar alleen voor wanneer hij vertrekt om na de ontvoering van Helena in de Trojaanse oorlog te strijden. Het lukt Penelope, ondanks vele schandalen, het koninkrijk Ithaka bijeen te houden, haar eigenzinnige zoon op te voeden en vele aanbidders af te wijzen. Wanneer Odysseus eindelijk terugkeert naar huis nadat hij vele ontberingen heeft doorstaan, monsters heeft verslagen en met godinnen heeft geslapen, vermoordt hij haar aanbidders, en, vreemd genoeg, ook twaalf van haar dienstmaagden.

In haar briljante versie van dit verhaal vraagt Margaret Atwood zich af wat Penelope al die jaren in haar schild voerde en wat leidde tot het ophangen van de dienstmaagden. Haar Penelope is een verbluffende, scherpzinnige en speelse hervertelling van een eeuwenoude mythe.

In de pers:

‘Margaret Atwoods novelle Penelope is een van de hoogtepunten in het genre mythologische hervertellingen: zij laat Penelope treuren om de achteloze moord op haar slavinnen na de terugkeer van haar man – een voorval waaraan Homerus in de Odyssee slechts tien verzen wijdt.’ – de Volkskrant

‘Het knappe van Penelope is dat Atwood erin slaagt haar personage een mens van vlees en bloed te laten worden.’ – NRC Handelsblad

Geweldig!’ – The New York Times

Specificaties
Publicatie Maart 2023
Luxe paperback met flappen
160 pag.
12,5 x 20 cm
NUR 302
ISBN 978-90-832938-2-0
E 22,99
ISBN e-BOOK 978-90-832938-3-7
e-book E 14,99
oorspronkelijke titel the penelopiad
vertaling tjadine stheeman

 

 

 

 

Margaret Atwood - Penelope - De mythe van de vrouw van Odysseus
Margaret Atwood

Over deze auteur

Margaret Atwood (Ottawa, 1939) wordt beschouwd als de ‘grande dame’ van de Canadese literatuur. Met haar talloze romans, gedichten en verhalenbundels heeft ze een miljoenenpubliek verworven. Haar roman De blinde huurmoordenaar werd bekroond met de Booker Prize; haar indrukwekkende roman Het verhaal van een dienstmaagd werd verfilmd als The Handmaid’s Tale.