Slavenka Drakulić

Dora en de Minotaurus

‘Na Picasso, slechts God.’ – Dora Maar

Dora Maar was meer dan de geliefde en muze van een van de grootste genieën van de twintigste eeuw: Pablo Picasso. Al voor hun relatie was zij een succesvolle fotografe en een van de meest flamboyante figuren uit de Parijse avant-garde. Tijdens hun jarenlange verhouding legde Picasso haar raadselachtige uitstraling vast in een reeks portretten. Zijn befaamde schilderij Dora en de minotaurus, uit 1936, van een monster met een stierenkop en een mensenlichaam dat paart met een vrouw, verbeeldt de dodelijke wonden die de liefde veroorzaakt. Dora Maar, de geliefde en muze die Picasso het meest inspireerde, heeft voor zijn liefde de hoogste prijs moeten betalen.

In de roman Dora en de Minotaurus laat Slavenka Drakulić deze buitengewone vrouw zelf aan het woord. Ze geeft de vrouw die besloten heeft te zwijgen een stem, de vrouw die haar carrière opgaf voor een man en hem haar hele leven niet zou loslaten. En passant brengt Drakulić de hele kunstwereld van de jaren dertig in Parijs tot leven.

In de pers

‘Haar schrijven wordt gekenmerkt door dezelfde spaarzame poëzie als Marguerite Duras.’ – The Guardian

Specificaties
Uitvoering paperback
Formaat 14 x 21,5 cm
ISBN 978 94 93081 39 0
NUR 302
ISBN e-book 978 94 93081 40 6
Vertaald door Hilda Schraa
Oorspronkelijke titel Dora i Minotaur
Publicatie 26 juni 2020
Prijs € 24,99
240 pag.

Slavenka Drakulić - Dora en de Minotaurus
Slavenka Drakulić

Over deze auteur:
Slavenka Drakulić (1949) is een Kroatische journalist, romanschrijver en essayist. Ze schrijft voor internationale kranten als The New York Times Magazine, Süddeutsche Zeitung en The Guardian. In 2014 ontving ze de prestigieuze Preis der Leipziger Buchmesse. In Praag werd zij in 2010 uitgeroepen tot een van de invloedrijkste schrijvers van Europa. Ze woont in Zweden, Oostenrijk en Kroatië.
Website