Stella Damstra

Weg van haar

Wat als moederliefde niet vanzelf komt?
Julia’s kinderwens zat lang in een mapje ‘Ooit’. Ze was er nog niet aan toe, had de juiste man nog niet gevonden en twijfelde soms of haar lijf wel zwanger wilde worden. Maar de man kwam, ze werd 32 en haar hormonen wisten het zeker. Zij wilden een kind. Of liever: kinderen. Een stuk of wat. Dat bleek makkelijker gewenst dan gedaan.
Na een serie ivf-behandelingen leek het grote geluk op haar te wachten in Kenia met de adoptie van dochter Hanna. Maar dan begint het avontuur pas goed. Julia ontdekt dat moederliefde niet altijd vanzelf komt. Het begin van een worsteling vol schuld, schaamte en frustratie.
Weg van haar is een pijnlijk, verfrissend én herkenbaar boek dat aangenaam luchtig het grote onbespreekbare taboe op tafel legt.

Het juryrapport van Internationale Samenwerking over het winnende verhaal van Stella Damstra

‘Een elegante plotwending, met name in de clou in de laatste alinea.’ Christiaan Weijts

‘Het brengt drie lagen bij elkaar. Die van een individueel gerichte westerse cultuur, die van een communaal gerichte Afrikaanse cultuur en, letterlijk daartussenin, die van het kind. Dat weet zelf nog niet uit welke cultuur het afkomstig is en in welke het opgevoed zal worden. Het is een verhaal dat doet verlangen naar een vervolg.’ Kees Broere

In de pers

‘Het boek leest heel vlot weg. En wat laat de schrijfster goed haar twijfels zien. Ze stelt zich uitermate kwetsbaar op. Ze laat ook haar zwakke momenten niet weg. Daarmee is het boek openhartig en gewaagd.’ – Wereldkinderen

‘Goudeerlijk, soms pijnlijk, niet sentimenteel, en vooral hartverwarmend. Het krijgt je stil.’ – De Limburger

‘Dit verhaal pakt je bij de kladden. Je wil weten of het goed komt en lees het boek in een ruk uit.’ – Adoptie Magazine

Reacties van lezers

‘Krachtig, kwetsbaar & eerlijk. Prachtig! In één keer uitgelezen.’

‘Wauw, wauw en nog eens wauw, tranen in mijn ogen, wat een verhaal! Maar ook zo herkenbaar als moeder van mijn eigen twee dochters.’

‘Dapper boek. Zeer herkenbaar, ook voor biologische moeders. Zeker in die intensieve peuterfase waarin je geen moment voor jezelf lijkt te hebben.

‘Wat fijn dat je zoiets complex bespreekbaar maakt.’

Specificaties:
Uitvoering paperback
Formaat 12,5 x 20 cm
isbn paperback 978 94 92086 72 3
nur 854
isbn e-book 978 94 92086 73 0
Publicatie september 2018
Prijs E 17,50
176 pag.

 

Stella Damstra Weg van haar
Stella Damstra

Over deze auteur:
Stella Damstra (1971) woont en werkt als zelfstandig copywriter in Leersum. Het schrijven van dit verhaal begon met wat e-mails aan familie en vrienden tijdens de negen maanden die ze in Kenia woonde voor de adoptie van haar dochter.
Websites:
www.fijn.net/
www.stellatekst.nl/