Uitgeverij Orlando

Susanna Alakoski

De meisjes van de katoenfabriek

Met De meisjes van de katoenfabriek begint Susanna Alakoski aan een vierdelige romanreeks over het leven, werk en de verlangens van vrouwen in Finland en Zweden, die de hele twintigste eeuw omspant. Een verhaal over vrede en oorlog, waarin het dagelijks leven en de wereldpolitiek draden in hetzelfde weefsel zijn.

Hilda is niet alleen. Ze heeft haar kat Kisuli. Ze heeft Sanna-täti, die voor alles zorgt en die een eeuwigheid geleden is geboren, op de dag waarop het oude Vaasa tot de grond toe afbrandde. En ze heeft haar moeder, die niet goed bij haar hoofd is en staar heeft gekregen.

Wanneer Hilda per ongeluk zwanger wordt, moet ze de veilige omgeving van de boerderij verlaten om te gaan werken. In de stad ontmoet ze de avontuurlijk ingestelde Helli, die Hilda meeneemt naar de katoenfabriek van rode baksteen waarvan de pijp hoger is dan Drievuldigheidskerk. Hier zullen ze werken, hier zullen ze wonen en leven. Hier zullen ze de meisjes van de katoenfabriek worden.

De meisjes van de katoenfabriek is het eerste deel van een romanserie over vriendschap en kwetsbaarheid, over de dorst naar kennis van een vrouw in een tijd waarin de periode waarin je leeft veel bepalender is voor je leven dan de keuzes die je maakt.

In de pers

‘Een zeer krachtige roman over strijd, vrouwenlevens en finlands gewelddadige geschiedenis.’ – M-Magasin

‘Een zinnelijke roman, met politieke scherpte […] Ritmisch, intens en rijk van taal, geschreven met een vaardige hand.’ – Göteborgs Posten

‘Over de menselijke kwetsbaarheid, maar ook over de kracht die kan groeien uit solidariteit en vriendschap.’ – Uppsala Nya Tidning

Specificaties
Publicatie november 2023
Uitvoering paperback met flappen
400 pag.
Formaat 15 x 23 Cm
NUR 302
ISBN 978 90 833357 2 8
€ 24,99
ISBN E-book 978 90 833357 3 5
€ 16,99
Oorspronkelijke titel Bomullsänglen
Vertaling Edith Sybesma en Neeltje Wiersma
Omslagontwerp Studio Jan De Boer

 

 

 

 

Susanna Alakoski - De meisjes van de katoenfabriek
Susanna Alakoski

Over deze auteur

Susanna Alakoski (1962) is geboren in Finland en groeide op in Zweden. Ze debuteerde met de roman Svinalängorna, die met de Augustprijs werd bekroond en werd verfilmd als Beyond. Ook haar latere romans werden bekroond met vele literaire prijzen, waaronder de Stina Aronson-prijs, de Ivar Lo-prijs en de Stockholmprijs. Haar romanserie over de meisjes van de katoenfabriek verschijnt in diverse landen in vertaling en is een internationale bestseller.