Uitgeverij Orlando

Susanna Alakoski

Het Londen-meisje

Het vervolg op De meisjes van de katoenfabriek, in Zweden meer dan 120.000 exemplaren verkocht

De jaren vijftig van de twintigste eeuw. Greta heeft haar moeder Hilda en de oude katoenfabriek in het Finse Vasa verlaten voor een beter leven in Stockholm. Ze deelt een kamer met haar beste vriendin en werkt als verpleeghulp in een ziekenhuis, waarna haar dromen haar nog verder voeren: naar Londen. Daar vindt Greta werk bij de familie Conley, ze leert Engels en sluit vriendschap met andere au pairs. De katoenfabriek en de textielindustrie lijken ver weg.
Thuis in Vasa is Hilda nog steeds katoenengel in een industrie die meer en meer bedreigd wordt door de automatisering en de concurrentie uit zowel Zweden als verre landen. Ze schrijft lange brieven aan Greta, en kan haar geluk niet op als haar dochter aankondigt naar huis te komen. Totdat blijkt dat Greta ongehuwd zwanger is.

Na De meisjes van de katoenfabriek vervolgt Susanna Alakoski met Het Londen-meisje haar reeks romans over de levens van Finse en Zweedse vrouwen, hun werk en aspiraties tijdens de twintigste eeuw. Dit is een verhaal over vier generaties vrouwen, over nijverheid, liefde en vriendschap, waarin het leven van alledag en de wereldpolitiek draden zijn in hetzelfde weefsel.

In de pers

‘De tekst buldert, zingt en fluistert vol lust, als Susanna Alakoski verlangen en politieke strijd beschrijft. […] dit is rijke, krachtige literatuur.’ – Sydsvenskan

‘Een indrukwekkend epos.’ – Aftonbladet

‘Een krachtig en meeslepend verhaal, een belangrijk historisch document, een duizelingwekkende vertelling.’ – Kapprakt

‘De tweede roman van Susanna Alakoski in de reeks over de familie Varjola beschrijft vrouwen in de sociale en industriële geschiedenis, een verhaal dat tot dusver vooral werd genegeerd, maar dat nu met virtuositeit, overdaad, kracht en interesse wordt verteld.’ – NSD

Specificaties
Publicatie mei 2024
Paperback
Omvang 352 pag.
Formaat 15 x 23 Cm
NUR 302
ISBN 978 90 833757 5 5
€ 24,99
Oorspronkelijke titel Londonflickan
Vertaling Neeltje Wiersma
Omslagontwerp Studio Jan de Boer

Susanna Alakoski - Het Londen-meisje
Susanna Alakoski

© foto Sara MacKey

Over deze auteur
Susanna Alakoski (1962) is geboren in Finland en groeide op in Zweden. Ze debuteerde met de roman Svinalängorna, die met de Augustprijs werd bekroond en werd verfilmd als Beyond. Haar romanserie over de levens van Zweedse vrouwen in de twintigste eeuw verschijnt in diverse landen in vertaling en is een internationale bestseller. Het eerste deel, De meisjes van de katoenfabriek, werd genomineerd voor de Finse Literatuurprijs en bekroond met de Sjödin-prijs en de Aronson-prijs.