Virginia Woolf

Orlando

Met een inleiding door Marja Pruis

‘Te lang voor een grap, te frivool voor een serieus boek,’ zo noemde Virginia Woolf Orlando. Ze schrijft de roman in 1928, in een periode dat zij een hartstochtelijke relatie heeft met de eigenzinnige schrijfster Vita Sackville-West.

De jonge dichter wordt in Engeland geboren tijdens de heerschappij van koningin Elisabeth, met wie hij in zijn jonge jaren een korte affaire heeft. Na haar dood wordt Orlando de minnaar van een Russische prinses. In de winternacht waarin zij samen zouden weglopen, komt zij echter niet opdagen en treedt er een plotse en hevige dooi in. Na een lange slaap – op dat moment verblijft hij in Istanbul – ontwaakt Orlando als vrouw, en sluit zij zich aan bij een groep rondtrekkende zigeuners.

Het wonderbaarlijke verhaal van Orlando omspant drie eeuwen, verschillende continenten en doorbreekt de scheiding tussen de seksen. Het is een sensuele vertelling en een intense meditatie over het verstrijken van de tijd en het omgaan met veranderingen.

Orlando is een ode aan de verbeelding, aan de taal, aan de schoonheid, aan de zintuigen, aan het leven.

In de pers:

Orlando is sexy, prikkelend en opwindend. Woolf laat overtuigend zien dat je beperken tot één gender de verspilling is van een half leven.’ Jeannette Winterson

‘Met het sprankelende Orlando was Virginia Woolf haar tijd ver vooruit: lees maar.’ – Liddie Austin, journalist voor onder andere Harper’s Bazaar

‘De langste en meest charmante liefdesbrief in de literatuur.’ – Nigel Nicolson, auteur van Portret van een huwelijk

Specificaties
Uitvoering hardcover
Formaat 12,5 x 20 cm
ISBN 978 94 92086 96 9
Vertaald door Gerardine Franken
Oorspronkelijke titel Orlando
Verschijnt 8 maart 2019
Prijs € 22,50
320 pag.

Virginia Woolf Orlando
Virgina Woolf

Foto: © George Charles Beresford

Over deze auteur:
Virginia Woolf (1882-1941) werd beroemd
door haar vernieuwende romans, feministische essays en haar brieven en dagboeken. Woolf maakte onderdeel uit van de befaamde Bloomsbury Group. Haar bekendste boeken zijn Naar de vuurtoren, Mrs DallowayEen kamer voor jezelf en Orlando.