Soffer Als de abrikozen omslag Wizo Literatuurprijs 2016 Jessica SofferGistermiddag werd in de Amsterdamse boekhandel Van Rossum voor de vijfde maal de Wizo Literatuurprijs uitgereikt, door Daphne Meijer. Eerdere winnaars waren bijvoorbeeld Amos Oz. In 2015 won Karine Tuil met haar boek Een verzonnen leven.
Bijzonder aan de WIZO-Literatuurprijs is dat de lezers in wezen de jury vormen. Het tweede kenmerk van deze literatuurprijs is dat het gaat om schrijvers met een joodse of Israëlische achtergrond.

De overige genomineerden voor de WIZO-Literatuurprijs 2016 waren:

Onder tafel, Mia Davidson
– Komt een paard de kroeg binnen, David Grosssman
– Eén nacht, Markovitsj, Ayelet Gundar-Goshen
– Om niet te verdwalen, Patrick Modiano
– Eerbetoon, A.B. Yehoshua

Wat de WIZO-Literatuurprijs ook bijzonder maakt, is dat de lezers bijdragen aan een goed doel. Ook deze keer is de opbrengst bestemd voor een beurs voor veelbelovende, maar kansarme jongeren in WIZO-jeugddorpen in Israël. Zij krijgen zo de unieke kans hun talent te ontwikkelen.

WIZO Cultuur is een initiatief van WIZO Nederland om joods bewustzijn in Nederland te versterken. WIZO is een wereldwijde vrijwilligersorganisatie met honderden maatschappelijke, educatieve en sociaal-culturele projecten in Israël om kwetsbare groepen in de samenleving een beter leven te bieden, ongeacht achtergrond of geloofsovertuiging. WIZO draagt bij aan beter onderwijs, gelijke behandeling van vrouwen en mannen, de opvang van immigranten en de bestrijding van antisemitisme.

WIZO LITERATUURPRIJS