Burhan Sönmez

Burhan Sönmez

Dit najaar zal de Turkse schrijver Burhan Sönmez maar liefst tweemaal naar Nederland komen.

Op donderdag 6 september is Sönmez uitgenodigd door PEN Nederland voor een avond onder de noemer PEN SPREEKT.

TURKSE SCHRIJVERS IN BALLINGSCHAP
De vrijheid van meningsuiting in Turkije staat onder druk. De benauwende politieke sfeer drijft schrijvers en journalisten Turkije uit. Noodgedwongen zetten ze verspreid over Europa hun bestaan voort in landen waar ze de taal waarin ze denken en schrijven niet langer dagelijks om zich heen horen. Op deze avond praten we met een aantal Turkse schrijvers en een vertaler over hun leven en werk in ballingschap. Hoe beïnvloedt het vertrek uit Turkije hun schrijven? Hoe passen ze zich aan die nieuwe omstandigheden aan? En hoe verhouden ze zich tot de ontwikkelingen in hun geboorteland? Daarbij zullen we ook uitgebreid ingaan op de invloed van de braindrain, die momenteel in Turkije plaatsvindt. Welk effect heeft dit op het intellectuele klimaat en de schrijvers die er voor kiezen in Turkije te blijven? Hoeveel ruimte is er nog om te publiceren? Voelen ze zich in de steek gelaten, geïsoleerd? Hoe houden zij zich staande in een land waar de censuur je constant op de hielen zit, zich in je brein nestelt en je schrijven beïnvloedt?

Deze avond zal plaatsvinden op donderdag 6 september a.s. om 20.30 uur in De Balie in Amsterdam.

Read My World
Het Amsterdamse Internationale Literatuurfestival Read My World staat dit jaar in het teken van Turkije. Op 11, 12 en 13 oktober treden op drie podia in de Tolhuistuin meer dan zeventig schrijvers, journalisten en kunstenaars uit Nederland en Turkije met elkaar op. Gastcuratoren Aylime Aslı Demir uit Ankara en Süreyyya Evren uit Istanbul, stelden samen met de redactie van Read My World een driedaags programma samen waarin naast literatuur ook het heden van Turkije centraal staat; van de immense populariteit van Turkse soaps tot de grote spanningen rondom de artistieke en journalistieke vrijheden in het land. Burhan Sönmez zal hier bij verschillende programma-onderdelen aanwezig zijn.

Voor meer informatie en het volledige programma, zie www.readmyworld.nl

Podium Mozaïek
Op zondag 14 oktober om 14.00 uur is er een presentatie van Istanbul, Istanbul in Podium Mozaiek, Bos en Lommerweg 191, Amsterdam.
Zie voor meer informatie www.podiummozaiek.nl

Publicatie bij Uitgeverij Orlando:
Instanbul, Istanbul – Burhan Sönmez