Uitgeverij Orlando

Anna van der Kruis

821 mensen die er ook toe doen

Een literaire diavoorstelling over eenzaamheid in de stad

Voor wie zichzelf wel eens verliest in het verdriet van anderen. Voor wie het soms moeilijk vindt onderscheid te maken tussen de pijn om een dode vader, het verhaal van een buurvrouw of een detail uit de krant. Voor wie zich niet altijd weet te verhouden tot de volheid in zijn of haar hoofd. Zijn we meer dan alle beelden die we op een dag voorbij zien komen? Meer dan een som van wat er om ons heen gebeurt?

821 mensen die er ook toe doen is een aaneenschakeling van portretten. Mensen die hun zwaarte dapper dragen, die niet van koude kroketten houden, die in hun eentje door de regen fietsen en die besluiten dat het mooi is geweest, op een vliegtuig stappen of hun middelvinger opsteken. Die keuzes maken of dat op zijn minst proberen, elk op hun eigen manier.

‘Dit is een boek zoals ik graag lees. Zorgvuldig schrijven vraagt zorgvuldig lezen. Niets staat er zomaar. Het is een labyrint met onverwachte doorkijkjes en sluipwegen. Zoals een polaroidfoto zich ontwikkelt, zo komt al lezend een hele wereld tot stand.

Het noodlot wordt eerder met verbazing geobserveerd dan met veel vertoon beleefd. De moed erin houden, dat is wat deze mensen dan maar doen. De moed er maar in houden, met meer dan dat kan een schrijver je eigenlijk niet helpen.’ – Spinvis

‘Het is mijn rouwboek. Een verslag van een depressie. Toen ik daar middenin zat, zag ik vooral wat er niet goed was, wat niet mooi was of niet klopte. Het werken aan dit boek heeft mij getroost, omdat ik er meerstemmigheid in vond. Nuance. Heelheid.’ – Anna van der Kruis

In de pers

 

Specificaties
Uitvoering paperback met flappen
Formaat 12,5 x 20 cm
ISBN 978 90 831 714 5 6
NUR 301
ISBN e-book 978 90 831 714 6 3
Publicatie februari 2022
Prijs € 21,99
192 pag.

Anna van der Kruis - 821 mensen die er ook toe doen
Anna van der Kruis

Over deze auteur

Anna van der Kruis (Heeze, 1981) studeerde aan de schrijfopleiding in Utrecht. Ze werkte vijftien jaar als theatermaker bij productiehuizen en festivals. Daarnaast coacht ze jonge muzikanten en choreografen, ontwikkelt en geeft ze cursussen nieuwe kunstkritiek, publiceert ze regelmatig op shortreads.nl en schrijft ze in opdracht portretten.