Carmen Laforet

De nieuwe vrouw

Een baanbrekende feministische roman

Spanje, jaren vijftig. Paulina besluit haar leven in eigen hand te nemen en zich los te maken van alle mannen van wie ze afhankelijk is. Op haar dertigste besluit ze te scheiden van haar man, haar affaire met haar minnaar te verbreken en een nieuw leven te beginnen in Madrid, als alleenstaande moeder met kind. Dankzij haar vastberadenheid en haar spirituele zoektocht slaagt Paulina erin de vrijheid te vinden die haar in staat stelt ‘een nieuwe vrouw’ te worden.

Op drieëntwintigjarige leeftijd verblufte Carmen Laforet zowel de critici als het lezerspubliek al met haar debuutroman Nada, die nu wereldwijd als klassieker wordt beschouwd. Zij was haar tijd ver vooruit en vertelt in De nieuwe vrouw over het leven van een vrouw die naar vrijheid smacht in een wereld waarin die haar volledig wordt ontzegd.

De pers over Nada

‘Laforet doopte Andrea’s ontluisterende verhaal Nada (‘Niets’) en dat was een symboliekzwangere titel toen de roman in 1945 verscheen: zó stond Spanje er na de oorlog voor. 75 jaar later blijft Nada overeind als een intrigerende ontwikkelingsroman die zich afspeelt in een wereld waarin mannen een grote bek en losse handjes hebben en vrouwen er zijn voor het echte werk.’ – Maarten Steenmeijer in de Volkskrant

‘Laforets schrijfstijl is helder en ze weet op formidabele manier emoties te vangen […] Ruim 75 jaar na dato leest het bijzonder gelaagde verhaal nog steeds fris. De dialogen zijn realistisch en ontroerend. De politieke omstandigheden worden niet met name genoemd, maar resoneren duidelijk in het verhaal.’ – Tzum

Specificaties
Uitvoering hardcover
Formaat 14 x 21,5 cm
ISBN 978 90 831468 0 5
NUR 302
ISBN e-book 978 90 831468 1 2
Vertaald door Jacqueline Visscher
Oorspronkelijke titel La Mujer Nueva
Publicatie 26 september 2021
Prijs € 27,99
304 pag.​

 

Carmen Laforet - De nieuwe vrouw
Carmen Laforet

Over deze auteur
Carmen Laforet (Barcelona 1921 – Madrid 2004) groeide op in Gran Cranaria. Ze debuteerde op haar drieëntwintigste met de roman Nada, waarvoor ze de Premio Nadal ontving. Laforet bereikte met Nada een cultstatus onder verschillende generaties, te vergelijken met die van De avonden in Nederland. Hoewel ze vanaf de jaren zeventig steeds meer afstand nam van de literaire wereld, werd ze begin deze eeuw internationaal herontdekt.
Website