Dina Nayeri

Schuilplaats

De Iraanse Niloo vlucht op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten, haar vader blijft achter in Iran. In de volgende twintig jaar verandert ze van een bang en verward kind in een ambitieuze vrouw van de wereld. Haar vader ontmoet ze in die jaren nog maar vier keer, telkens in een andere internationale stad.
Wanneer Niloo in Amsterdam woont, krijgt ze een aantal verontrustende en onsamenhangende mails van haar vader. Op datzelfde moment verkeert Europa in de grootste vluchtelingencrisis ooit.
Niloo raakt betrokken bij de levens van vluchtelingen die vechten om te overleven, en moet bepalen waar haar loyaliteit ligt. Kiest ze voor haar leven in Nederland waar ze zich steeds minder welkom voelt, of voor haar afkomst, haar landgenoten en haar vader?
Prachtig geschreven, met humor en vol confronterende inzichten, stelt Nayeri in Schuilplaats de vraag: is thuis een fysieke plek of kunnen we ook een schuilplaats vinden bij een ander?

In de pers

‘De spanningen en vernederingen die gepaard gaan met het opbouwen van een nieuw leven, geven Schuilplaats scherpte en relevantie.’ – The New York Times

‘Door heden en verleden met elkaar te verweven, schetst de Iraans-Amerikaanse Dina Nayeri, op basis van haar eigen ervaringen, hoe de fictieve Niloo dácht haar vluchtelingenbestaan afgeschud te hebben.’ – Oneworld

‘Nayeri weet de verschillende verhaallijnen – het persoonlijke, het politieke, het culturele, de generatiekloof – behendig te verbindenen het resultaat is aangrijpend.’ – Kirkus Reviews

‘Het kost veel moeite om door Nederlandse als mens gezien te worden. Er is veel goedheid, maar het is ook belangrijk om je ervan bewust te zijn dat jullie cultuur best gesloten is,  een beetje wantrouwend […] Nodig nieuwkomers uit op de thee. Breng wat van jullie geweldige appeltaart langs. Begin daar eens mee! Je zult verrast worden door het talent, de vrijgevigheid, de dankbaarheid en de geweldige verhalen die je een deur naast je vindt.’ – Interview met Dina Nayeri in Marie Claire in de rubriek ‘One to watch’.

‘Ik wilde vluchtelingen laten zien zoals ze zijn en hun hele verhaal laten horen van begin tot eind.’ – Interview met Dina Nayeri in Flow

Specificaties
Uitvoering hardcover
Formaat 12,5 x 20 cm
ISBN 978 94 92086 94 5
Vertaald door Saskia Peterzon-Kotte
Oorspronkelijke titel Refuge
Verschijnt 25 maart 2019
Prijs € 5,00
320 pag.

Dina Nayeri Schuilplaats
Dina Nayeri

© Anna Leader

Over deze auteur:
Dina Nayeri (Isfahan, Iran, 1979) vluchtte in 1988 met haar moeder en broer via Dubai en Rome naar de Verenigde Staten, waar ze aan Princeton en Harvard studeerde. Haar debuutroman Een theelepel aarde en zee verscheen in veertien talen. Haar verhalen en essays verschijnen onder andere in The Guardian, The New York Times, The New Yorker en Granta.
Website