John O’Connell

Bowie’s boekenkast

‘Wat is uw idee van ultiem geluk?’
‘Lezen.’ — David Bowie

Essays over de 100 boeken die van grote invloed zijn geweest op het legendarische popicoon David Bowie

Zijn hele leven was David Bowie een groot lezer. In 1975 bracht hij naar de filmset van The Man Who Fell to Earth een paar koffers vol met boeken mee, een gewoonte die hij de rest van zijn leven zou volhouden. Drie jaar voor zijn dood in 2016 stelde Bowie een lijst op van de honderd boeken die zijn leven veranderden. Samen vormen ze de autobiografie van een lezer. Van Lolita tot Madame Bovary, van De vreemdeling tot In koelen bloede, deze boeken maakten David Bowie tot het genie dat hij was. In Bowie’s boekenkast passeren deze honderd boeken de revue in de vorm van korte essays. Bowie’s boekenkast is meer dan een lijst van boeken die iedereen zou moeten lezen, het is een onmisbaar deel van de erfenis die Bowie ons naliet.

‘Ik ben een alleslezer. Elk boek dat ik ooit kocht heb ik nog. Ik kan niets weggooien. Het is gewoon fysiek onmogelijk om er afstand van te doen. Sommige liggen in een opslag. Ik heb een bibliotheek met de boeken die ik echt heel heel goed vind. Soms kijk ik ’s avonds rond in mijn bibliotheek en dan doe ik mezelf iets vreselijks aan — ik tel de boeken en vraag me af hoe lang ik nog te leven heb en denk: F@#%k, ik kan nog geen twee derde van deze boeken lezen.’

Specificaties:
Uitvoering hardcover
Formaat 13 x 18 cm
ISBN 978 9493 081307
Vertaald door René van Veen
Oorspronkelijke titel Bowie’s Books
Verschijnt januari 2020
Prijs € 23,99
320 pag.

 

John O’Connell - Bowie’s boekenkast

Over deze auteur:
John O’Connell (1972) was senior-redacteur bij Time Out en muziekcolumnist bij The Face. Hij schrijft voor onder andere The Times en The Guardian.

Print Friendly, PDF & Email