Leesclubvragen

 1. Wat wist je van de Griekse mythologie voordat je Circe las? Heeft de roman van Madeline Miller iets toegevoegd of veranderd aan je begrip van of waardering voor de klassieke oudheid?
 2. Circe is op zoek naar haar plek in de wereld als vrouw in een mannenwereld. Hoe gaan de goden met vrouwen om? Tegen welke van Circe’s ervaringen lopen vrouwen tegenwoordig ook nog tegenaan?
 3. Circe voelt zich in het begin van de roman dicht bij haar broertje Aeëtes staan. waarom lopen hun levenspaden zo ver uiteen? Waarom denk je dat hij de keuzes maakt die hij maakt?
 4. In de Odyssee van Homerus is er een sterk verlangen naar ‘nostos’ – terugkeren naar huis. Op welke manier komt dat thema terug in het verhaal van Circe?
 5. Hoe verandert Circe’s ontmoeting met Prometheus haar? Hoe heeft deze ontmoeting verdere invloed op haar acties? En hoe verandert haar tijd met Daedalus haar?
 6. Wat is de betekenis van Circe’s ontmoeting met Trygon? Welke invloed heeft het op haar emotionele ontwikkeling?
 7. Door de roman heen beschrijft Circe de verschillen tussen goden en mensen. Hoe worden zij geportretteerd? Hoe verandert Glaucus wanneer hij een god wordt?
 8. Circe vraagt zich af of ouders hun kinderen waarlijk kunnen zien voor wat ze zijn. Ze stelt dat we vaak slechts een spiegel van onze eigen fouten zien. Welk deel van haarzelf ziet ze als ze naar Telemachus kijkt. Wat zijn haar zwaktes en haar sterke punten als moeder? Wat voor soort moeder is zij?
 9. Circe vertelt dat zij zichzelf gedeeltelijk herkent in Medea. Op welke manier lijken de twee vrouwen op elkaar? Waarin verschillen zij?
 10. Circe is geïntrigeerd door Penelope vanaf het moment dat ze over haar hoort van Odysseus. Wat trekt haar aan in Penelope? Verandert dit mettertijd?
 11. Weven, timmerwerk en metaalbewerking spelen een belangrijke rol in het verhaal. Welke rol spelen deze vaardigheden in het leven van Circe?
 12. Circe ontmoet vele legendarische personages uit de Griekse mythologie, zoals Odysseus, Hermes en Daedalus. Verrasten haar beschrijvingen je?
 13. Hoe verandert de relatie tussen Circe en haar vader in de loop van het verhaal? Wat vind je van hun laatste gesprek?
 14. Circe’s gave is transformatie. Hoe verandert zij van het begin van het verhaal tot het eind? Waarom kiest zij voor het pad dat zij kiest?

 

Circe

Van de met de Orange Prize bekroonde auteur van Het lied voor Achilles verschijnt nu het indrukwekkende verhaal van de mythologische heks Circe, geïnspireerd door de Odyssee van Homerus.

In het huis van Helios, god van de zon en de machtigste onder de Titanen, wordt een dochter geboren. Circe is een vreemd kind, en zonder de goddelijke uitstraling van haar vader wordt ze uitgestoten door haar familie. Geïsoleerd wendt ze zich tot de gewone stervelingen voor gezelschap, waarbij ze een kracht ontdekt die verboden is voor de goden: hekserij. Wanneer de liefde haar ertoe brengt een vervloeking uit te spreken, stuurt Zeus Circe naar een verlaten eiland, waar ze haar vaardigheden verder ontwikkelt.

De wereld is echter een gevaarlijke plaats voor een vrouw alleen, en met haar onafhankelijkheid roept Circe de toorn van zowel mannen als goden over zich af. Om te beschermen wat haar het meest dierbaar is, moet Circe al haar krachten aanwenden.

Madeline Miller brengt de klassieke oudheid sprankelend tot leven in dit betoverende verhaal over goden en helden, magie en monsters, overleven en transformatie.

In de pers
‘Een episch verhaal dat duizend jaar omspant en een pageturner die je de hele nacht wakker houdt’ – Ann Patchett

‘Circe biedt een feministische visie op de Odyssee (…) Miller geeft deze eeuwenoude teksten hedendaagse relevantie (…) Een roman om gretig in één adem uit te lezen.’ – The Observer

‘Geweldig! Gedurfd en sensueel geschreven, Miller speelt op een fantastische manier met de originele mythe.’ – The Daily Mail

‘Een van de tien beste boeken van 2018.’ – Entertainment Weekly