Leonora Carrington

Beneden

Leonora Carrington was een 19-jarige studente aan de kunstacademie op het moment dat zij in 1937 de beroemde kunstenaar Max Ernst tijdens een diner ontmoette. Ze werden verliefd en Carrington volgde Ernst naar Parijs. Niet veel later vestigden ze zich samen in de Provence.
In mei 1940 bezette het Duitse leger Frankrijk en Max Ernst werd gearresteerd en gevangen gezet in een kamp. Hierop stortte Leonora Carrington psychisch in. Vrienden hielpen haar naar Spanje te vluchten, waar ze na tussenkomst van haar familie gedwongen werd opgenomen in een psychiatrische inrichting. In Beneden beschrijft Carrington niet alleen hoe ze ten prooi viel aan haar eigen angsten en waanbeelden, maar ook over de wrede behandeling door haar arts. Het verslag van deze beproeving is een duizelingwekkende reis door de hallucinerende logica van de waanzin.

In de pers

‘Een ongelooflijk eerlijk, openhartig, pijnlijk en persoonlijk verslag van haar donkerste uren.’ – Publishers Weekly

‘Haar taalgebruik is net zo precies als de kleurkeuze van een kunstenaar, waardoor het haar lukt het onuitspreekbare uit te drukken.’ –  The Village Voice

Specificaties
Uitvoering gebonden
Formaat 13,5 x 20 cm
ISBN 978 94 92086 62 4
Vertaald door Nelleke van Maaren en Lisette Graswinckel
Verschijnt april 2018
Prijs E 18,50
112 pagina’s

Leonora Carrington Beneden
Leonora Carrington

Over deze auteur:
Leonora Carrington werd in 1917 geboren in Lancashire, Engeland. In 1937 ontmoette ze op een feestje de surrealistische kunstenaar Max Ernst. Samen met hem vertrok ze naar Parijs, waar ze kennismaakte met de groep surrealistische kunstenaars rond André Breton. In 1942 emigreerde ze naar Mexico, waar ze tot haar dood in 2011 woonde en werkte. Zij schreef, schilderde en beeldhouwde en wordt inmiddels gerekend tot een van de grootste surrealistische kunstenaars. De afgelopen jaren was haar werk op verschillende internationale tentoonstellingen te zien, en in Mexico is in onder andere San Luis Potosí een museum gewijd aan haar werk. Van haar verschenen de novelle Beneden en Alle verhalen.