Uitgeverij Orlando

Mia Kankimäki

Dingen die je hart sneller doen kloppen

Van de schrijfster van De vrouwen aan wie ik ’s nachts denk

Wie was Sei Shōnagon? Een Japanse hofdame met een scherpe tong, een briljant dichteres, een vergeten genie of iets heel anders? Wat weten we eigenlijk van deze schrijfster uit de Heianperiode, die altijd in de schaduw leefde van haar beroemde rivale Murasaki Shikibu?

De Finse Mia Kankimäki neemt ontslag en ze reist naar Kyoto om onderzoek te doen naar Sei Shōnagon. Ondanks tegenslagen en de eerste cultuurshock, raakt Mia steeds meer gefascineerd door tempels, kersenbloesem, kabukitheater, zenmeditatie en theehuizen. Ze leest Sei Shōnagons Het hoofdkussenboek en treft een zielsverwante: een moderne vrouw die ervan houdt lijstjes op te stellen van alle dingen die ze charmant, irritant of elegant vindt, en van dingen die je hart sneller doen kloppen. Hoewel Mia nauwelijks Japans spreekt en niet eerder wetenschappelijk onderzoek deed, leveren haar inspanningen een geweldig boek op over Japan, Sei Shōnagon, en de reiservaringen van een vrouw van middelbare leeftijd.

In de pers
‘Het is altijd verrukkelijk om iets nieuws en waardevols te vinden als je het niet verwacht. Mia Kankimäki’s boek is een van die dingen. Kankimäki imiteert de stijl van Sei Shōnagon met het opstellen van lijstjes en slaagt erin om duidelijk te maken dat menselijke levens geen chronologisch verhaal zijn, maar een serie momenten van verschillende betekenis.’ – Helsingin Sanomat

‘Dit boek boek laat op een slimme manier zien hoe modern Sei Shōnagon was: als provocateur, columniste avant la lettre en vroegtijdig blogger. De meanderende vertellingen beschrijven het artistieke en feministische erfgoed van deze wereldwijde literaire klassieker.’ – Frankfurter Allgemeine Zeitung

Specificaties
Publicatie februari 2024
Paperback
352 pag.
Formaat 15 x 23 cm
NUR 302
ISBN 978 90 833757 8 6
Prijs€ 24,99
Oorspronkelijke titel Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
Vertaling Anton Havelaar
Omslagontwerp Mariska Cock

 

 

 

 

Mia Kankimäki - Dingen die je hart sneller doen kloppen
Mia Kankimäki

© foto Otava / Tommi Tuomi

Over deze auteur
De Finse Mia Kankimäki (1971) is de auteur van twee bestsellers waarin reisverhalen, memoires, biografieën en vrouwengeschiedenis worden vermengd: De vrouwen aan wie ik ’s nachts denk en Dingen die je hart sneller doen kloppen. Ze studeerde Literatuurwetenschap in Helsinki en werkte bij verschillende uitgeverijen. Haar boeken zijn onderscheiden met verschillende prijzen, zoals het Beste Reisboek van het Jaar, de Helsinki Bibliotheek-prijs, de HelMet-prijs en de Otava Book Foundation non-fictie-prijs.