Samar Yazbek

Waar de wind huist

Uitgave in samenwerking met Oxfam Novib

Ali, een negentienjarige soldaat in het Syrische leger, ligt op de grond onder een grote boom. Hij droomt over een begrafenis, die van zichzelf? Is de vrouw die haar armen om de kist slaat zijn moeder? Wanneer hij weer bij bewustzijn komt, herinnert Ali zich de begrafenis van zijn broer, ongeveer een jaar geleden. Op hetzelfde moment realiseert hij zich dat hij gewond moet zijn geraakt door een bom die het leger eerder die dag per ongeluk liet vallen.

In Waar de wind huist schrijft Samar Yazbek over de uren waarin Ali zijn leven overdenkt tot op het moment dat hij met het leger in aanraking kwam en werd opgeroepen, of beter gezegd werd ingelijfd.

Net als haar vorige roman De blauwe pen gaat ook Waar de wind huist over de pracht en over de wreedheid van het leven, over vernietiging en over goedheid, en over de veerkracht van de mens. De oorlog in Syrië is altijd aanwezig op de achtergrond, maar het hart van dit verhaal ligt bij de rijkdom en de schoonheid van de Alawitische cultuur.

In de pers

Samar Yazbek is een van de meest getalenteerde schrijvers van Syrië.’ – CNN

Specificaties:
Uitvoering paperback met flappen
160 pagina’s 14 x 21,5 CM
NUR 302
ISBN 978 90 832098 2 1
€ 21,99
ISBN E-BOOK 978 90 832098 3 8
14,99
Oorspronkelijke titel
Maqim Al Rih
Vertaling Lore Baeten en Marthe Nelissen
Omslagontwerp Nanja Toebak
Verschijnt in Juli 2022

Samar Yazbek - Waar de wind huist
Samar Yazbek

Foto: © Rania Stephan

Over deze auteur:
Samar Yazbek (1970) is geboren in Jableh, Syrië en studeerde literatuurwetenschap. Ze ontving diverse onderscheidingen, waaronder de Oxfam Novib PEN Award en de Best Foreign Book Award. Haar roman De blauwe pen verscheen in meer dan twintig talen en stond op de shortlist van de Prix Femina en was een van de vijf finalisten van de National Book Award. Yazbek woont in Parijs.
Website