Uitgeverij Orlando

Tineke Hendriks

Waar kleur is, is leven

​Roman over kunstenares Bep Rietveld

Fascinerende roman over een turbulent leven in de wereld van kunst en architectuur

Bep (Elisabeth) Rietveld was de oudste dochter van de ontwerper en architect Gerrit Rietveld. Haar relatie met hem was ingewikkeld: de jonge Bep is dol op haar vader maar dat verandert als hij zijn gezin in de steek laat. Hálf in de steek laat, want voor de buitenwereld blijft hij getrouwd. Bep is razend op haar vader en jaloers op zijn vriendin, Truus Schröder, de medeontwerpster en bewoonster van het wereldberoemde Rietveld Schröderhuis in Utrecht.

Bep wil schilder worden maar haar vader vindt dat de schilderkunst sinds Mondriaan dood is. Niemand kan er nog iets aan toevoegen. Kunstenares Charley Toorop is het niet met hem eens en geeft Bep schilderles, totdat deze zich in een onbezonnen huwelijk stort en na een scheiding in een tweede huwelijk vlucht, dit keer in Indië. Als de oorlog uitbreekt, belandt Bep met haar drie kinderen in een Japans interneringskamp. Daar tekent ze portretten van medegevangenen in ruil voor voedsel. Na de oorlog vindt ze rust in een derde huwelijk en bij haar zes kinderen. Ze ontwikkelt zich tot portretschilder maar de gecompliceerde band met haar vader blijft haar parten spelen.

Met Waar kleur is, is leven schreef Tineke Hendriks opnieuw een sfeervolle en meeslepende roman over het bijzondere leven van een opmerkelijke kunstenares.

In de pers
‘Een levendig, beeldend geschreven verhaal over het aangrijpende leven van de dochter van Rietveld.’ – Jessica van Geel, auteur van I love you, Rietveld

Specificaties
Publicatie maart 2024
Paperback met flappen
Omvang 288 pag.
Formaat 14 x 21,5 cm
NUR 301
ISBN 978 90 833757 7 9
Prijs € 23,99
Omslagontwerp Mariska Cock

Tineke Hendriks - Waar kleur is, is leven
Tineke Hendriks

© Foto: Chris van Houts

Over deze auteur
Na een carrière in de hulpverlening richtte Tineke Hendriks (Den Haag, 1949) zich op het schrijven. Ze begon met korte verhalen over haar dochters en haar tuin en schreef zes jeugdboeken, die werden vertaald in het Duits en het Koreaans, en de roman Beminde zusters (Querido). Bij Uitgeverij Orlando verscheen ook van haar De zee, de zee alleen, een roman over het bewogen leven van kunstenares Betzy Akersloot-Berg.
Website