Uitgeverij Orlando

Tineke Hendriks

De zee, de zee alleen

​Een roman over Betzy Akersloot-Berg

Het is 1875 als de Noorse Betzy Berg richting Lapland vertrekt, een leven van reizen en schilderen tegemoet. Aangezien haar ouders geen geld hebben om een kunstopleiding te bekostigen, ontwikkelt ze haar talent op eigen kracht. Ze reist naar München en Den Haag, waar ze een leermeester vindt in Hendrik Mesdag die haar onder zijn hoede neemt. Betzy is echter te eigenzinnig voor een rustig bestaan in de Haagse kunstwereld, ze gaat liever op walvisjacht.

In haar avontuurlijke leven lijkt geen plaats voor een echtgenoot, totdat ze trouwt met de Nederlandse Gooswinus Akersloot. Ze vestigen zich op Vlieland, waar haar atelier uitkijkt op de Zuiderzee. Ze blijft onvermoeibaar schilderen en reizen. In haar eentje zwerft ze langs de Europese kust, van de Noordkaap tot Napels en terug. Waar ze ook komt, schildert ze de zee, het liefst in een vliegende storm.

De zee, de zee alleen is een avontuurlijke roman over het leven van de Noorse kunstschilder Betzy Akersloot-Berg (1850-1922).

In de pers:

‘Deze avontuurlijke vrouw trotseerde de mores van haar tijd. Zodra ze 21 is, verlaat ze haar thuis om te reizen en te schilderen. Ze is gefascineerd door de zee, wordt leerling van Mesdag, gaat op walvisjacht en zwerft langs de Europese kust. Uiteindelijk vindt ze haar plek op Vlieland met weids uitzicht op de Waddenzee. Na het lezen van deze meeslepende roman wil je meteen haar werk en haar atelier bekijken.’ – ZIN

‘Een roman waar de gretigheid van afspat. Geschreven met dezelfde toewijding en energie als waarmee Betzy Akersloot-Berg de zee schilderde.’ – Vonne van der Meer

‘Een levendig, enthousiast geschreven verhaal over een geëmancipeerde vrouw die haar zeeën bleef schilderen’ – NRC

Specificaties
Uitvoering paperback
Formaat 14 x 21,5 cm
ISBN 978 90 831468 8 1
NUR 301
ISBN e-book 978 90 831468 9 8
Publicatie 15 januari 2022
Prijs € 23,99
288 pag.

Tineke Hendriks - De zee, de zee alleen
Tineke Hendriks

© Chris van Houts

Over deze auteur
Na een carrière in de hulpverlening richtte Tineke Hendriks (Den Haag, 1949) zich op het schrijven. Ze begon met korte verhalen over haar dochters en haar tuin en schreef zes jeugdboeken, die werden vertaald in het Duits en het Koreaans, en de roman Beminde zusters.
Website