Maryse Condé

Maryse Condé (Guadeloupe, 1937) is een Frans schrijfster, afkomstig uit het Caribisch gebied. Condé werd geboren als jongste in een familie met acht kinderen. In 1953 ging ze naar Parijs om literatuurwetenschap te studeren aan de Sorbonne. Ze studeerde af met een proefschrift over de stereotypering van donkere mensen in de West-Indische literatuur. Condé werkte in diverse West-Afrikaanse landen, onder meer in Guinea, Ghana en Senegal. In Mali deed ze inspiratie op voor haar wereldwijde bestseller Ségou, de aarden wallen uit 1984, in 1985 gevolgd door Ségou, de verkruimelde aarde, waarvoor ze in 1987 de Afrikaanse Literatuurprijs kreeg. Het Ségou-epos beschrijft de geschiedenis van de ondergang van het Bambara rijk in het huidige Mali in de negentiende eeuw en koppelt dit aan de tragedie van de individuele mens.

Vanaf 1980 doceerde Condé op verschillende West-Europese universiteiten (waaronder de Sorbonne) Afrikaanse Literatuur en van 1985 tot 2004, doceerde ze Frans-Afrikaanse Literatuur aan de Columbia-universiteit te New York. Momenteel woont ze afwisselend in Parijs en Gordes.

In 2019 zal bij Uitgeverij Orlando de vertaling verschijnen van haar roman En attendant la montée des eaux, een indrukwekkende roman over de vriendschap tussen drie mannen die heen en weer worden geslingerd tussen Afrika en de Cariben.

Maryse Conde

© Claire Garate